Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da enflasyondan deflasyona döndü

Yılbaşından bu tarafa enflasyon nedeniyle ürünlerin zamlandığı Ukrayna’da yaz aylarının gelmesi ile birlikte ilk defa fiyatlar düşüşe geçti.

Ukrayna Devlet İstatistik Kurum’undan verilerine göre yılbaşından bu tarafa deflâsyonun (fiyatların düşmesi) Temmuz ayında ilk defa yüzde 1,3 seviyesinde kaydedildi.

Ülkede Mart ayı enflasyonu yüzde 1,4; Nisan yüzde 1,3; Mayıs yüzde 0,8 ve Haziran yüzde 0,4 olan enflasyon Temmuz ayında fiyatların yüzde 1,3 seviyesinde düşmesiyle deflasyona döndü.

Devlet İstatistik Kurumu verilerine göre Ukrayna’da fiyatların en son geçen senenin Temmuz ayında düşmüştü. Söz konusu dönemde deflâsyon ise yüzde 0,2 oranında gerçekleşmişti.

Öte yandan 2011 yılın başından bu taraf enflasyonun seviyesi yüzde 4,6 oldu. Hükümetin yıllık enflasyon tahmini ise yüzde 8,9 olacağı yönünde.

Temmuz ayında ülkede gıda ve içecek fiyatları yüzde 2,6 geriledi. Fiyat gerilemesi en çok (yüzde 32,6) sebze fiyatlarında yaşandı: lahana yüzde 63,2, pancar yüzde 60,8, havuç yüzde 39,7, soğan yüzde 39,5 ve patates fiyatları yüzde 36,8 geriledi. Meyve, tereyağı ve süt fiyatları ise yüzde 3,7 ile 0,1 arasında geriledi.

Geçen sene Ocak-Temmuz dönemine yüzde 11,9 olan enflasyon oranı bu sen aynı dönemde yüzde 10,6 ‘ya kadar geriledi.

Bununla beraber yumurta fiyatları yüzde 10,8 artarken sıvı yağ, hayvansal yağlar, et, et ürünleri ve şeker fiyatları ise yüzde 3,1 ile 1,4 arasında arttı.

Elektik, su, gaz fiyatları ise yüzde 0,2 artarken ulaşım fiyatları ise yüzde 0,7 arttı.

Bununla birlikte Ukrayna hükümeti 2011 yılında enflasyonun 2010 sonu seviyesi yüzde 9,1’den yüzde 8,9 seviyesine kadar gerileyecek tahminlerinde bulunmuştu.

Öte yandan Ukrayna Merkez Bankası ise Mayıs ayında başbakanlığa gönderdiği mektubunda ülkedeki enflasyonun oranlarının yüksekliğinden duyulan endişeyi bildirmiş bu gidişatla yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılamayacağı dile getirilmişti.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]