Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Medvedev’den generallere operasyon

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Elektronik Harp Dairesi Komutanı Tümgeneral Oleg İvanov başta olmak üzere, bir çok general ve üst düzey askeri yetkiliyi görevinden aldı. Rusya liderinin görevden aldığı komutanların orduda reform sürecine karşı çıktıkları belirtiliyor.

Kremlin’den yapılan açıklamada Medvedev’in görevden aldığı komutanlar arasında Seferberlik Komutanlığı Başkanı Tümgeneral Aleksey Nesterov ve Mojaiski Uzay Kuvvetleri Akademisi Başkanı Tümgeneral Anatoli Perdius’un da bulunuyor. Tümgeneral Yuri Perminov, Tümgeneral Sergey Devyatov ve Hukuk Dairesi’nden Tümgeneral Vladimir Kostyuçenko da Medvedev’in emri ile görevlerinden alındı.

Nezavisimaya Gazeta görevden ayrılan komutanların Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov’un öcülüğünde sürdürülen reform sürecine karşı çıktıklarını iddia etti. Kremlin’den yapılan açıklamada Genelkurmay Başkanlığı Hareket Dairesi’nden Korgeneral Andrey Tretyak ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Birinci Yardımcısı Korgeneral Sergey Skokov’un görevden alındığı belirtilmedi.

İvanov, Tretyak ve Skokov’un geçen hafta orduda reform sürecine karşı çıktıkları gerekçesi ile istifalarını sundukları ifade edilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı da komutanların istifa nedenlerinin sağlık sorunları olduğunu belirtmiş, komisyon raporu sonrası karar verileceğini belirtmişti.

Interfax’a açıklamada bulunan bir kaynak ise generallerin bölgelere tayin konusuna karşı çıktıkları için istifa ettiklerini belirtti. Kaynağa göre sadece üç general değil, başkaları da listede yer alıyor.

“PANİK OLUŞTURANLAR KURŞUNA DİZİLİRDİ”

Orduda reform süreci çerçevesinde Rusya 22,5 trilyon ruble (726 milyar dolar) 2011-2020 döneminde harcama yapacak. Özellikle askeri alımlar konusunda tepki gösteren Medvedev, yerli üretimler çok pahalı bir şekilde orduya satılmasına karşı çıkıyor. Rusya lideri, Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov’dan daha ucuza yurt dışından tedarik sağlamaları konusunda yetki verdi. Yerli üretimin aşırı pahalı olması nedeni ile anlaşmaların imzalanamamasına kızan Medvedev, Serdyukov’a “Sorumlular hesap verecek… Savaş dönemi olsa bu tür panik ve ihmali olanları kurşuna dizerlerdi” diyerek sert eleştiride bulunmuştu.

Ocak 2010’da da Rus ordusundan üst düzey komutanlar Kara Kuvvetleri Komutanı General Vladimir Boldırev, Kuzey Kafkasya Askeri Dairesi Komutanı General Sergey Makarov ve Savunma Bakanlığı’nda Konut ve Bayındırlık Masası Başkanı General Vladimir Filippov görevinden alınmıştı. Haberlere göre generallerin çoğu Savunma Bakanı Serdyukov’un reformlarına karşı çıktığı için görevlerine son verilmişti.

Yeni askeri reformlar çerçevesinde Rus ordusunda general sayısı 1200’den 780’e indirildi. 355 bin subay (teğmen ve üst teğmen) sayısı 150 bine düştü. Binbaşı sayısı da 60 binden sekiz bine indirildi. Aşamalı olarak belirlenen hedeflere ulaşılması için çalışılıyor. Rus ordusunun da toplamda 1 milyona indirilmesi ile ilgili çalışmalar ise sürüyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]