Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Büyükelçi Meriç: Keşke Kırıma 50 milyon dolar yardım edebilsek

Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan, Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Kırım Tatarlarının geçmişte yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Büyükelçi Meriç; “Kırım Tatarları büyük bir sosyal travma yaşadı. 2 saat içerisinde tanımadıkları uzak beldelere yerleşmeye zorlandı. Biz Ukrayna hükümetinin Kırım Tatarlarının ana vatanlarına geri dönmesi, yerleşmeleri, eğitimleri, kültürel varlıklarını idame ettirmeleri hususundaki çalışmaları hep takdir ettik. Bizim Kırım Tatarlarına bakış açımız sadık bir Ukrayna vatandaşı olarak, ana vatanlarında sorunlarını da çözmüş olarak yaşamalarıdır. Kültürel benliklerini muhafaza ederek kimliklerini gelecek nesillere intikal ettirmelerini arzu ediyoruz” diye konuştu.

Kırım Tatarlarının sorunları hakkında bilgi veren Meriç, Kırımlıların halen büyük yerleşim sorunları ve anadilde okul ihtiyaçları olduğunu belirtti. TİKA’nın 8 okul yaptığını fakat bunun da yeterli olmadığını belirten Meriç ; “Yapılanın 10 katı daha okul ihtiyaçları var. Keşke her yıl bütçeden ayırabilsek de 50 milyon dolar verebilsek bu sorunlar daha hızlı çözülür. Kırım’ın kalkınmasını istiyoruz. Tarihte ne zaman Karadeniz’in kuzey ve güney limanlarında işbirliği gelişmiş o zaman burada bir zenginlik ortaya çıkmış. Kırım’ın kalkınması, Karadeniz’in kalkınmasıdır. Sosyal ve etnik gerginliğin olduğu yerde kalkınma olmaz. Karadeniz havzasında sosyal barış ve refahın sağlanması gerekiyor burada kazan kazan durumu var” şeklinde konuştu.

Ukrayna’nın geleceği ve güvenliğinin Türkiye’nin geleceği ile son derece bağlantılı olduğunun altını çizen Meriç, Türkiye ile Ukrayna arasındaki 2010-2011 eylem planı çerçevesinde hayata geçirilmesi düşünülen projelerin büyük bir kısmını bu yıl gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Yunus Erdoğdu Kiev Cihan

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]