Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Bülent Arınç: 16 yıldan sonra acımız hâlâ taze

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Srebrenitsa soykırımının yıldönümünde düzenlenen törende, “Bosnalı kardeşlerimiz ırkçı bir saldırının kurbanı oldular. Soykırıma tabi tutuldular. Aradan 16 yıl geçti ama acımız sanki dün olmuş gibi yeni, hala ince bir sızı yüreğimizi kasıp kavurmaktadır.” dedi. Arınç, bu acının unutulmaması fakat Balkanlarda kalıcı barış, istikrar ve refahın sağlanması için geçmişteki acıların tutsağı olunmamasını istedi.

Konuşmasına “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gönüllerinde sizler için daima büyük bir sevgi besleyen Türk milletinin selamlarını getirdim.” sözleriyle başlayan Arınç, Bosna’daki soykırımı ‘Avrupa’nın orta yerinde tarihin şahit olduğu en büyük vahşetlerden biri’ olarak nitelendirdi. Arınç, “Belki de dünyanın en masum ve en mazlum milletlerinden birisi olan Bosnalı kardeşlerimiz ırkçı bir saldırının kurbanı oldular. Soykırıma tabi tutuldular. Aradan 16 yıl geçti ama acımız sanki dün olmuş gibi yeni, hala ince bir sızı yüreğimizi kasıp kavurmaktadır.” şeklinde konuştu.

“SREBRENİTSA’YI ASLA UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”
Başbakan Yardımcısı Arınç, şöyle devam etti: “Aramızda bu acıya bizzat tanık olan, bu acıyı çok daha derinden hisseden dostlarımız, annelerimiz, genç kardeşlerimiz var; onların acısını tarif etmek imkansızdır. Aradan geçen bunca yıla rağmen oğlunun, kocasının yolunu gözleyen, en azından mezarını bilmek isteyen annelerin mübarek gözyaşları hâlâ akmaktadır. Maalesef Srebrenitsa’da insanlık büyük bir sınav kaybetmiş ve insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. Ama biz bu trajediyi, bu katliamı hiç unutmayacağız. Hele de soykırımın en yoğun olarak yaşandığı Srebrenitsa’yı asla ve asla unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu topraklarda vatanları, namusları ve şerefleri için hayatlarını veren sayıları 8 bini geçen masumları her zaman yüreklerimizde yaşatacağız.”

“ZALİMLERİ BEKLEYEN KÖTÜ SON, YAKALARINI BIRAKMAAYACAK”
Benzer acıların tekrar yaşanmaması için soykırım anma törenleri düzenlendiğini ifade eden Arınç, “Şunu da herkes iyi bilmelidir: Bu kanlı katliam, tarihin hiçbir döneminde olmadığı gibi bugünde yapanların yanına kâr kalmayacaktır. Bütün zalimleri bekleyen o kötü son, bu katliamın sefil mimarlarının da yakasını bırakmayacaktır.” dedi. Arınç, Bsonalı Sırpların savaş zamanındaki komutanı Ratko Mladiç’in nihayet yakalanarak yargı önüne çıkarıldığını hatırlatarak, “Mahkemelerden yüreklerimizdeki adalet duygusunu tatmin edecek bir şekilde bu katilleri cezalandırmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.

“ACILARIN TUTSAĞI OLMAYIN”
Geçmişte yaşanan acının unutulmasına izin verilmemesini isteyen Arınç, Balkanlarda kalıcı barış, istikrar ve refahın sağlanması; birlikte inşa edilecek güvenli ve mutlu yarınlar için geçmişteki acıların tutsağı olunmaması gerektiğini de vurguladı. Arınç, “Zannediyorum çocuklarımız bırakabileceğimiz en önemli miras, bu iki unsur arasında ulaşacağımız denge olacaktır.” dedi.

Türkiye olarak, Balkanlarda bölge liderlerinin öncülük ettiği barış ve uzlaşma çabalarını memnuniyetle izlediklerini ifade eden Arınç, “Atılan adımların acılar bu kadar tazeyken zor olduğunu ve cesaret istediğini biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin her zaman Bosna-Hersek’in yanında olacağını vurgulayan Arınç, “Bosna-Hersekli yöneticiler, uyumu ve verimliliği teşvik ettikleri sürece NATO ve AB üyeliklerinin birkaç yıl içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum.” dedi.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]