Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Rusya-Ukrayna doğalgaz krizi kapıda; Gazprom fiyatları iki kat artırıyor

Gazprom Başkanı Aleksey Miller Ukrayna’ya 2011’in ilk çeyreğinde bin metreküpü 264,3 dolardan doğalgaz verildiğini, mevcut anlaşmaya göre son çeyrekte bu rakamın 500 dolar seviyesine çıkabileceğini söyledi. Petrol varil fiyatlarındaki artışla paralel olarak belirlenen doğalgazda zamlı rakamlar Türkiye dahil tüm Avrupa ülkeleri için de geçerli olacak.

Rusya ve Ukrayna arasında doğalgaz anlaşmasının yeniden ele alınması ile ilgili gelişmeleri değerlendiren Miller, “2011’in dördüncü çeyreğinde tüketiciler doğalgaz rakamlarından memnun olmayacak. Ancak uzun vadeli ve petrol fiyatları ile endeksli olarak belirlenen fiyatlar bu şekilde” dedi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le yarın bir görüşme yapmaya hazırlanan Ukrayna Başbakanı Mukola Azarov da, geçiş ücretlerinde artış ve daha ucuza Rus doğalgazı talep ettiklerini söyledi. Azarov açıklamasında, “Eğer doğalgaz fiyatları yükselecekse, bunun transit ücretlere de yansıması gerekiyor” şeklinde konuştu.
İki başbakanın görüşmelerinin ardından fiyatların değişmesini beklemediklerini ifade eden Miller, “Biz hiç kimseyi yeni fiyat formülasyonunu görüşmek için davet etmedik” ifadelerini kullandı.

Kiev, eski başbakan Yulia Timoşenko döneminde imzalanan ve uluslararası fiyatlara endekslenen yeni hesaplama yönteminden memnun değil. İkinci çeyrekte bin metreküp doğalgaz için 295 dolar ödeme yapması beklenen Kiev, üçüncü çeyrekte 350 dolar ödeyecek.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç göreve gelmesinin ardından Rusya’nın Karadeniz filosu ile ilgili kira anlaşmasını 2042’ye kadar uzatırken, doğalgaz rakamlarında da bin metreküp için 100 dolar indirim almıştı.

Ukrayna’nın da Kazakistan ve Belarus’la birlikte oluşturulan Gümrük Birliği yapısı içinde yer almasını isteyen Moskova, bu şekilde doğalgaz fiyatlarında da önemli oranda indirim olabileceğini belirtiyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]