Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Dünya felsefe mirası ve Gülen’in fikirleri Kiev’de konuşuldu

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de gerçekleşen, “Modern Dünyanın Gelişiminde Etkileyici Unsur Olarak Felsefi Miras” adlı konferansta, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin dünya görüşü konuşuldu.

Dünyada felsefe mirasının ele alındığı uluslararası ilmi konferans; Diyalog Avrasya Platformu (DAP), Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Ukrayna Pedagoji Bilimleri Akademisi ve Ukrayna İlim Derneği’nin işbirliğiyle düzenlendi.
Başkent Kiev’deki Milli Taras Şevçenko Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa; Ukrayna, Türkiye, İngiltere, Estonya, Rusya, Tacikistan, Kazakistan, Hindistan ve Çin’in de aralarında olduğu çok sayıda ülkeden entelektüel ve bilim adamı katıldı. Konferansta; Konfüçyüs, Rumi, Skovoroda, Kant, Yurkeviç, Berdiayev, Gandi ve Gülen’in felsefi miraslarından günümüzde istifade edebilmenin yolları müzakere edildi. Söz konusu akımların günümüz toplumun yenilenme sürecine katkıları ile ilgili teklifler sunuldu.

DAP Dönem Başkanı ve Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volodımır Serhiyçuk, felsefe konferansına ilişkin Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, “Bugün burada bizim üniversitemizin ana binasında konuşulan meseleler, geleceğe dönük fikirlerdir. Daha önce de benzer şekilde değişik fikir adamlarıyla ilgili toplantılar yapıldı. Biz, Gülen’in popülerliğini, ilerici bir düşünceye sahip olmasına ve insanlık için faydalı fikirler taşımasına bağlıyoruz. Çünkü; Gülen’in temel düşüncesi, ihtilafları ortadan kaldırmak ve dünya barışını sağlamak” dedi.

Büyükelçilik olarak DAP çalışmalarını önemsediklerini ve desteklediklerini belirten T.C. Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Berk Baran ise konferansın düzenlenmesine destek veren kurumlara teşekkür etti. Baran bu tür faaliyetleri büyükelçilik olarak takdirle izlediklerini ekledi.

‘GÜLEN HEM DÜŞÜNÜR HEM DE AKSİYONER’
Konferansın açılış konuşmacılarından DAP Eşbaşkanı Harun Tokak ise; “Bugün burada bu tarihi üniversitede gerçekten çok önemli bir konuyu konuşuyoruz. İnsanlık karanlıklar içerisinde, umutsuzluk içerisinde kaldığı dönemlerde meşaleyi tutuşturanlar vardır. Onlar karanlığa sövmek yerine, ışık yakarlar, biz onlara kendi devirlerinin ışık mimarları diyoruz. İşte bugün bu toplantıda kendi kültürlerinde kendi devirlerinde halklarına, milletlerine, hatta bütün insanlığa yol göstermiş bazı fikir mimarlarının, fikirlerini yeniden konuşacağız. Zaten bir meşaleyi tutuşturanlar vardır, bir taşıyanlar vardır, bir de söndürmeye çalışanlar. Biz Diyalog Avrasya olarak ve siz bölgedeki aydınlar olarak geçmişteki ışık mimarlarının tutuşturdukları meşaleyi taşımaya azmetmişiz. Ve dolayısıyla bunu taşımanın bilinici ve sorumluluğu içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

Gülen diğerleri gibi İslam’a siyasal bir yorum, radikal bir yorum getirseydi bugün biz burada sizlerle birlikte asla olmazdık diyen Harun Tokak düşüncelerini, “Onun İslam ile ilgili yorumları herkese çok makul geldi, herkesin hoşuna gitti. O kucaklayıcı bir anlayış getirdi topluma ve dolayısıyla farklı dinlerden farklı kültürlerden olan herkese kucak açtı. Demek ki biz sadece kendi inancımızla, sadece kendi ülkemizle değil, bütün dünya ile bütün insanlar ile barış ve huzur içinde yollarını aramalıyız diye bir düşünce doğdu” şeklinde ifade etti.

Gülen düşüncelerini sadece fikir olarak ortaya koymadığını aynı zamanda bir aksiyoner de olduğunu belirten Harun Tokak, “Gülen, belki tarihte eşi benzeri çok az bulunan, şimdilerde sayıları on binlere yaklaşan diyalog ve barış okulları projesine öncülük yaptı. Bu okullardan çıkanlar; farklı milletlerdeki, farklı kültürlerdeki gençlerimiz, bu duygularla birlikte yaşama bilinci ile yetişiyorlar. Bunlar bize gelecek adına ümit veriyor. 10-15 yıl önce medeniyetler çatışmasından söz edilirken bu ve buna benzer konferanslar forumlar neticesinde artık bugün, barış ve birlikte yaşamaktan söz ediliyor.” diye konuştu.

‘GÜLEN ZAMAN İLERLEDİKÇE ANLAŞILACAK’
Şarkiyatçı ve eski Fransa Büyükelçisi Yuri Koçubey ise Cihan’a yaptığı açıklamada; “Fethullah Gülen modern hayatı anlamak için bir anahtar buldu. Gülen’in anahtar mahiyetindeki anlayışı bütün insanların güzel bir şekilde ve barış içerisinde devam etmesi üzerine. Onun düşüncesi ve fikirleri bütün insanlık için büyük bir önem taşıyor” dedi.

Soyunun Cengiz Han’a dayandığını söyleyen Ukraynalı diplomat Koçubey ise zaman ilerledikçe, insanların Fethullah Gülen’in fikirlerinin kıymeti daha iyi anlayacağını söyledi.

‘TORUNLARIMIZ BARIŞ İÇİNDE YAŞAYACAK’
Konferansta ‘Gandi evliya mı siyasetçi mi?’ başlığı altında bildirisini sunan Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimleri Enstitüsü başaraştırmacısı Prof. Dr. Rostislav Rıbakov ise yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda Gülen konulu çok sayıda konferans düzenleniyor. DA platformu değişik ülkelerde 15 yıldır önemli etkinlikler organize etti. Dünyada birçok düşünür var, Gülen’i onlardan farklı kılan, fikirlerinin hayata geçirilmiş olması. Bu, yeni fikirlerin neticesinde açılan okullarda, kolejlerde yeni bir nesil yetiştiriliyor. Değişik ülkelerden gelen insanlar, okullardan bahsettiğinde biz de kendi çocuklarımızın torunlarımızın gelecekte barış içerisinde yaşayacağını düşünüyoruz önemli olan da bu.” dedi.

‘GÜLEN’E İHTİYACIMIZ VAR’
Ukrayna’nın, Gülen’in düşüncelerine ihtiyacı olduğunu belirten Ukraynalı akademisyen Oleksander Şokalo, “Gülen bize kendi değerlerimizi tanımamıza vesile oldu. O şimdi hayatta ve biz ondan istifade edebiliyoruz. Geçmişte Ukrayna’da da Gülen benzeri düşünürlerimiz oldu. Skovoroda vardı. O da Gülen gibi bir hayat öğretmeniydi. Anlattığı değerleri yaşayan bir insandı. Biz bugün Gülen sayesinde iki asır önceki değerlerimizi konuşuyoruz. İnsani beslenmenin yetersiz olduğu bu dönemde Gülen’in fikirleri ve felsefesi daha çok önem kazanıyor” şeklinde konuştu.

‘HOCAEFENDİ GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK HÜMANİSTİ’
Konferansa Tacikistan’dan katılan Prof. Dr. Nadir Odilov ise düşüncelerini: “Fethullah Gülen Hocaefendi günümüzün en büyük hümanisti. Onun amacı insanlar birbiriniz anlasınlar ve birbirine yardım etsinler. Karşılıklı saygı üzerinde kurulan bu okullarda yetişen nesiller, ileride bütün dünyaya hizmet edecek” şeklinde dile getirdi.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]