Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna- Türkiye medya ilişkileri parlamentoda konuşuldu

Türkiye ile Ukrayna basın mensupları, Ukrayna Parlamentosu’nda bir araya gelerek iki ülkemin medya ilişkisini konuştu.

Diyalog Avrasya Platformu (DAP) ve Ukrayna Parlamentosu İfade ve Bilgi Edinme Özgürlüğü Komitesi tarafından başkent Kiev’de düzenlenen konferansa çok sayıda basın mensubu ve entelektüel katıldı. Ukrayna Parlamentosu’nda düzenlenen uluslararası konferansta iki ülke medya ilişkileri bütün yönleriyle ele alındı.

Ukrayna Parlamento’su çatısı altında: “İfade özgürlüğü: gerçeğin sınırları ve gazetecilik etiği” adı altında gerçekleşen etkinliğe, parlamenterler, dış misyon temsilcileri, iki ülkenin gazetecileri ve bilim adamları katıldı.

İki ülkeden çok sayıda basın kuruluşunun temsilcisinin söz aldığı konferansta Ukrayna ve Türkiye’de ifade özgürlüğünü sağlayan hukuki temeller, Ukrayna ve Türkiye’de internet medyasının gelişimi, günümüzün şartlarında gazetecilik etiği, medya piyasasının tekelleşmesi problemleri ve çözüm yolları görüşüldü.

Ukrayna-Türkiye Dostluk Grubu Komite Başkanı Gazeteci Harun Tokak ve DAP Dönem Başkanı Vlademir Sergeyçuk’un da katıldığı konferansın açılış konuşmasını, Ukrayna Parlamentosu Medya Komite Başkanı Andriy Şevçenko yaptı. Şevçenko konuşmasında birçok şeyin medyaya bağlı olduğunu ve medya temsilcilerin ülkelerin arasındaki daha çok kültürel konulara yer verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Medyanın etik değerlere önem vermesi gerektiğini vurgulayan Vlademir Sergeyçuk konferansta yaptığı konuşmada, “Konferansın amacı internet ve basın özgürlüğüne ilişkin problemleri tartışmak ve güncel hadiselerin aydınlatılmasında gazetecilik etiğine dair teklif ve çözümleri sunmak.” dedi.

KÜLTÜREL EVLİLİKKLERDEN MUHTEŞEM YÜZYIL DOĞABİLİR
Konuşmasının başında Türkiye’de son günlerde gündemde olan ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı dizi filme atıfta bulunan Harun Tokak, “Bir biyolojik bir evlilikten bile Muhteşem Yüzyıl doğduysa, kültürel evliliklerden de muhteşem bir yüzyıl doğabilir. Hem Türkiye hem de Ukrayna dünyadaki en stratejik bölgelerde bulunan iki ülke, ne yazı ki tarih boyunca da dünya olaylarından, savaşlardan ilk anda ev en çok etkilenen iki ülke. Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin çok daha üst düzeyde olması gerektiğine inanan bir platformun (DAP) üyesiyiz. Aslında birbirimize bu kadar yakın olmamıza rağmen komşu olmamıza rağmen ilişkilerimiz ne yazık ki arzu ettiğimiz nokta değil” dedi.

Harun Tokak medyanın üzerinde düşüne yükümlülüklere ilişkin ise; “İki ülkenin menfaatleri doğrultusunda medyamız nasıl yükümlülükler sorumluluklar üzerine alabilir. Karşılıklı komisyonlar kurularak iki ülke arasında birbirimizi rahatsız eden haberler varsa onları tarayarak o komisyonlara bunları karşılıklı bildirebiliriz. Bu konuda daha dikkatli olabiliriz. Önyargılı haberlere karşı daha duyarlı olabiliriz. Bir misafir kalemler projesiyle karşılıklı buradaki yazarlarımız Türkiye’deki basında yer alabilir. Türkiye’deki buradaki basında yer alarak misafir kalemler projesini hayata geçirebiliriz.” şeklinde konuştu.

HABERLERİ ULUSAL ÇIKARLARI DÜŞÜNEREK YAYINLAYIN
Ocak ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna resmi ziyareti sırasında yüksek düzeyli stratejik ortaklık kurulmasına dair ortak açıklama yapıldığını belirten T.C. Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Berk Baran; iki ülke arasında ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine çıkartılması konusundan basın mensuplarına büyük iş düştüğünü söyledi.

Berk Baran, “Medya kuruluşlarının haberleri yayınlamadan önce bir de ulusal çıkarların korunması perspektifinden okunmasının önem taşıdığına inanıyorum. Bu çerçeveden bu toplantısının çok isabetli bir zamanlamayla düzenlendiğini düşünüyorum.” dedi.

DAP Dönem Başkanı Sergeyçuk; Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı değerlendirme ise; “Ukrayna Parlamentosu ile DAP’ın müşterek düzenlediği bu konferansta iki ülke arasında ifade özgürlüğü, medyanın sorunları ve iyi ilişkilerin oluşturulmasında medyanın rolü çok yönlü görüşüldü. Medyanın; kültüler, dinler, milletler arasında barışın sağlamasına konusunda büyük sorumluluğu var” şeklinde konuştu.

‘İLİŞKİLERİMİZ DOLAR VE EURO İLE ÖLÇÜLMEMELİ’
Karadeniz’in bir birine bağladığı iki ülke arasındaki ilişkilere yeterince önem verilmediğinden yakınan Andriy Şevçenko Cihan’a yaptığı açıklamada, “İki ülke arasındaki ilişkiler daha yakın olabilir. Ülkeler arasında yana ortak çok şey var: iki ülke Doğu ve Batı arasında köprü. AB ile iyi ilişkiler kurmak lazım. Asıl olan ülkeler arasındaki dostluk dolar ve euro ile ölçülmeden kültür ve fikir alanında nasıl gelişmelerle ölçmek” dedi.

ORTAK PAYDALARIMIZ AYNI
Konuşmasında günümüzdeki temel yanlışın ifade özgürlüğü ile basın özgürlünün karıştırılması olduğunu söyleyen DAP Ukrayna Milli Komitesi Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Milli İdare Akademisi Siyasi Analiz ve Tahmin Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sergiy Teleşun Cihan’a;

“Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkileri Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından stratejik olarak değerlendirildi ama, öyle bir de paradoks var ki ortak tarihe sahip iki komşu ülke ,birbiri hakkında çok az bilgiye sahip. Bizlerin birleştiren ortak paydalar; demokrasi arayışımız, ülkelerimize özgü milli kültürel kimliği kaybetmeden AB ile entegrasyon ve gelişme yönündeki çabalarımız. Medya olup biteni anlaşılır biçimde açıklamalı ve halkları ihtilaflardan uzaklaşmalı. Basın yayın organlarının asıl işi bu iki ülke vatandaşlarına yapılacak projeleri anlatmak ve vatandaşa daha sonra da yapılan işlerin neticelerini göstermek olmalı” şeklinde konuştu.

MEDYANIN SORUNLARI AYNI
Konferanstaki konuşmasında etik kavramının üzerinde durarak “etik her yerde tartışılmalı” diyen Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi ve Bugün Gazetesi Yazarı Ali Atıf Bir, yeni dönemde üreticilik ve yeni bilgilerin gerekliliği üzerinde durdu.

Ali Atıf Bir yeni dönemde medyanın üç önemli etik sorununun; doğruluk ve güvenirlik, bilginin sadeleştirilmesi, izinsiz alıntı ve mahremiyet olduğu ifade etti.

Konferansı Cihan’a değerlendiren Bir, “Aslında baktığımızda sorunların aynı olduğu görülüyor. Etik sorunların okullara eğitime bırakılması gerektiğini konuştuk. Sorunlarımız bu coğrafyanın ortak sorunları. Hem Türkiye’nin imajını Ukrayna’da ve bu coğrafyada geliştirme açısından bu tür (DAP) sivil toplum hareketlerine çok değer veriyorum ve çok önemli buluyorum” dedi.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]