Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İşte, Türkiye’nin Nisan ayı boyunca bunları konuştu:

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin her ay düzenli hazırladığı gündem raporunun Nisan ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, Türkiye’nin ay boyunca en çok konuştuğu konular yaklaşan seçimler ve YGS sınavındaki şifreleme oldu.

Medya Takip Merkezi tüm gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yayımlanan haberleri tek tek inceleyerek, ay boyunca en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belirledi. Buna göre, Nisan ayında en çok konuşulan konu AK Parti oldu. İkinci sırada ise CHP vardı. Türkiye’nin en çok konuştuğu gündem maddeleri arasında ilk iki sırayı siyasi partilerin paylaşması dikkat çekiciydi.

NİSAN AYINDA MEDYA GENEL SEÇİM HAZIRLIKLARINA KİLİTLENDİ
12 Haziran 2011’de yapılacak genel seçim öncesi yoğunlaşan mitingler ve siyasilerin artan polemikleri, medyanın da yakın takibindeydi. Geçtiğimiz ay, Ergenekon, AB gibi Türkiye’nin en temel gündem maddelerini geride bırakarak üst sıralara yerleşen genel seçim, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 29 bin 387 habere konu edildi.

YENİ BİR SKANDAL: YGS VE ALES SINAVINDA USULSÜZLÜK
MTM’nin raporuna göre, Nisan ayında Türkiye gündemine damgasını vuran bir diğer gelişme de YGS sınavındaki şifreleme ve ALES sınavının sonuçlarındaki hatalar oldu. Öğrenciler ve kamuoyundan büyük tepki gören bu gelişmeler, medyada da geniş yansıma buldu. YGS’yle ilgili ay boyunca üç mecranın toplamında 24 bin 486 haber yayınlandı.

JAPONYA DEPREMİNİN YANKILARI DEVAM ETTİ
Mart ayına damgasını vuran Japonya depremi, Nisan ayında da gerek depremin etkisi gerekse radyasyon tehlikesi konularıyla medyada yer bulmaya devam etti. Japonya’yla ilgili gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 16 bin 99 haber kamuoyunun dikkatine sunuldu.

EKONOMİ GÜNDEMİ
Raporun Nisan ayı sonuçlarına göre, geçtiğimiz ay ekonomi dünyasının gündeminde vergi konusu vardı. 2010 yılının vergi rekortmenlerinin açıklanması ve vergi yapılandırılmaları, medyanın yakın markajda tuttuğu konular oldu. Ekonomi basınında en çok yer bulan ikinci konu ise ihracat oldu.

THY LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Nisan ayında medyada en çok yansıma bulan firma ise geçtiğimiz aylarda da ilk sırada yer bulan THY oldu. THY özellikle; Erbil kentine seferlerinin başlaması ve 15 adet yeni boeing 737 alacağı konularıyla sıkça yansıma sağladı. Kurum, ay boyunca 5 bin 748 haber/yazıda yansıma buldu.

AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ
– Ekonomideki canlanmanın artarak devam etmesiyle son beş çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisi, Avrupa’nın bir numarası oldu. 2010’un son çeyreğinde yüzde 9,2, yılın tamamında ise yüzde 8,9 büyüyen Türkiye, bu rakamlarla Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu.

– İsviçre merkezli insan kaynakları çözümleri firması Adecco ile ekonomi dergisi Capital işbirliğinde bu yıl 11’incisi düzenlenen ‘Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri 2010 Araştırması’nda en beğenilen ilk üç şirket Turkcell, Garanti Bankası ve Arçelik oldu.

– Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) genel kurulunda, Yönetim Kurulu başkanlığı görevine, Vakıflar Bankası Kredi Kartları Bölüm Başkanı Nazan Arıca seçildi.

– İş Bankası’nın yeni genel müdürü Adnan Bali oldu. Ersin Özince ise İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

– İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (İDO) özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi veren Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu ihaleyi kazandı.

– Merkez Bankası Başkanlığı’na eski Başkan Yardımcısı Erdem Başçı getirildi. Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı oldu.

– Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde Büyük Ödül’ün sahibi “Dumansız Hava Sahası” projesi ile Sağlık Bakanlığı oldu.

– Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB), İş Bankası eski Genel Müdürü Ersin Özince’nin istifasıyla boşalan Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın seçildi.

– Doğan, Vatan ve Milliyet’in Yıldırım Demirören- Ali Karacan ortaklığına satışı konusunda anlaştı.

– Akbank, müşteri ilişkileri Oscar’ı olarak bilinen Gartner’ın “CRM Excellence – Pazarlama” kategorisi ödülünü aldı.

SİYASET GÜNDEMİ, MEDYA ŞİMDİDEN SEÇİMLERE KİLİTLENDİ
En çok konuşulan siyasi partiler ve siyasetçilerin belirlediği aylık medya araştırması sonuçlandı. Seçimlerin yaklaşmasıyla iyice ısınan siyasi arenaya fokuslanan medya, siyasilerin mesajlarını en iyi ilettikleri mecra oldu.

Genel seçimler yaklaşırken, siyaset arenası da ısınmaya başladı. Özellikle Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Kılıçdaroğlu arasındaki büyük rekabet, renkli tartışmalara neden oluyor. Çeşitli mitingler ile seçmene seslenen siyasi partiler, medyadan da büyük destek alıyor. Önceki aya göre hemen hemen tüm siyasi partilerin ve siyasetçilerin medya yansımalarında önemli bir artış yaşandı.

Medya takip merkezi, iki bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayınlanan her haberi tek tek inceleyerek, siyaset arenasının en popüler partilerini ve siyasetçilerini belirledi.

MEDYADA EN ÇOK YER ALAN PARTİ AK PARTİ OLDU
Medya Takip Merkezi’nin, düzenli olarak hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre; Nisan ayının en çok konuşulan partisi AK Parti oldu. Ak Parti, ay boyunca seçim hazırlıkları ve milletvekili adaylarının belirlenmesi konularıyla yakın takipteydi. Önceki aya göre haberlerinde yüzde 6 oranında yükseliş yaşanan Ak Parti, toplam 77 bin 759 habere konu oldu. TV kanallarının AK Parti’ye ayırdığı süre ise 724 saati buldu.

Geçtiğimiz ay Türk medyasının en çok yer verdiği ikinci siyasi parti, 67 bin 837 habere konu edilen CHP oldu. Seçim beyannamesini açıklamasıyla medyanın yakın markajına giren CHP, parti başkanı Kılıçdaroğlu’nun çarpıcı açıklamaları ve vaatleriyle de gündemdeydi. TV kanallarının siyasi partilere ayırdığı zaman incelendiğinde ise, bir süredir ilk sırada yer bulan CHP’nin liderliğini koruduğu gözlendi. Televizyon kanalları ay boyunca CHP’ye toplam 789 saat yer ayırdı.

ADAYLARI VETO EDİLEN BDP’YE MEDYADAN İLGİ
Geçtiğimiz ay siyaset medyasına yansıyan bir diğer önemli gelişme de YSK’nın BDP’li bazı bağımsız adayları veto etmesi oldu. Vetonun ardından BDP’lilerin Taksim başta olmak üzere çeşitli bölgelerde kararı protesto etmesi, medyanın da yakın takibindeydi. Önceki aya oranla haber sayısı yüzde 64 artan BDP, toplam 29 bin 960 habere konu edildi.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ
No Adı Nisan Mart Fark
1 AKP 77.759 73.553 %6
2 CHP 67.837 60.913 %11
3 MHP 34.159 22.782 %50
4 BDP 29.960 18.288 %64
5 SP 6.287 11.038 %-43

Medya Takip Merkezi’nin, Nisan ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

“ÇILGIN PROJE” HABER REKORU GETİRDİ
Medya Takip Merkezi’nin Nisan ayı raporuna göre; Nisan ayında Türkiye’nin en çok konuştuğu siyasetçi, haber rekoru kıran Başbakan Erdoğan oldu. Erdoğan’ın “Kanal İstanbul” adını verdiği “çılgın proje”si, geçtiğimiz ay nabzı yükselti. Seçim mitingleriyle de sıkça gündeme gelen Erdoğan, TV ekranlarında 757 saat yer alırken toplamda 64 bin 579 habere konu edildi.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİLERİ
No Adı Nisan Mart Fark
1 Recep Tayyip Erdoğan 64.579 60.138 %7
2 Kemal Kılıçdaroğlu 28.016 27.417 %2
3 Abdullah Gül 15.962 15.362 %4
4 Devlet Bahçeli 10.697 7.225 %48
5 Bülent Arınç 7.115 5.365 %33

KILIÇDAROĞLU SEÇİME ODAKLANDI
MTM’nin raporuna göre, Nisan ayında en çok konuşulan ikinci siyasi lider, Kemal Kılıçdaroğlu oldu. 12 Haziran seçimlerine odaklanan Kılıçdaroğlu, düzenlediği çeşitli mitingler ile medya tarafından an be an izlendi. ÖSYM hakkındaki eleştirileriyle gündemden düşmeyen Kılıçdaroğlu, son olarak Erdoğan’ın çılgın projesi hakkındaki çarpıcı yorumlarıyla da medyanın ilgi odağı oldu. Kılıçdaroğlu, Nisan ayı boyunca 28 bin 16 habere konu edilirken ekran yansıması ise 321 saat oldu.

MHP’nin istifa eden Genel Başkan Yardımcıları Recai Yıldırım ve Metin Çobanoğlu’nun skandal kasetlerinin ortaya çıkmasının ardından, konuya dair açıklamalarıyla gündeme gelen Devlet Bahçeli, seçim mitingleriyle de adından söz ettirdi. Bahçeli, toplam 10 bin 697 habere konu edildi.

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), medyada yayınlanan her haberi tek tek inceleyerek, eğlence ve sanat dünyasının en medyatik ünlülerini tespit ettiği araştırmasının, Nisan ayı sonuçları açıklandı. 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayınlanan haberlerin incelenmesi yoluyla hazırlanan rapora göre, Türkiye’nin en çok konuştuğu ünlüler listesinde zirveye yeniden İbrahim Tatlıses yerleşti.

İBRAHİM TATLISES YENİDEN ZİRVEDE
14 Mart gecesi, Beyaz TV’deki programının çıkışı sonrasında silahlı saldırıya uğrayan Tatlıses, Mart ayında olduğu gibi Nisan ayında da gündemdeki yerini korudu. Önceki aya göre haber sayısı yüzde 78 oranında düşmesine rağmen, Türkiye’nin en medyatik ünlüleri listesinde zirvedeki yerini koruyan Tatlıses, sağlık durumu ve Şanlıurfa’dan milletvekili adayı olması konularıyla medyanın yakın markajındaydı. MTM’nin 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı araştırma verilerine göre; Tatlıses toplam 4 bin 963 habere konu edildi. Tatlıses’e televizyon kanalları ise 30 saate yakın yer ayırdı.

İŞTE NİSAN AYINDA MEDYANIN EN ÇOK KONUŞTUĞU ÜNLÜLER
1. İbrahim Tatlıses (4.963 haber/yazı)
2. Hülya Avşar (2.205 haber/yazı)
3. Nihat Doğan (2.140 haber/yazı)
4. Acun Ilıcalı (1.486 haber/yazı)
5. Peker Açıkalın (1.418 haber/yazı)
6. Cem Yılmaz (1.308 haber/yazı)
7. Sezen Aksu (1.097 haber/yazı)
8. Necati Şaşmaz (1.051 haber/yazı)
9. Tarkan Tevetoğlu (999 haber/yazı)
10. Seda Sayan (902 haber/yazı)

SPOR GÜNDEMİNE ARDA DAMGASI
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), spor dünyasının en popüler takımlarını, oyuncularını ve olaylarını belirlediği “ayın spor gündemi” araştırması sonuçlandı. Buna göre, Nisan ayına Fenerbahçe ve Arda Turan damgasını vurdu. İşte, ayın en önemli gelişmeleri…

MTM’nin her ay, tüm medya mecralarını araştırarak hazırladığı “spor gündemi” raporuna göre, Nisan ayının en çok konuşulan takımı Fenerbahçe oldu. Şampiyonluk mücadelesi veren medyatik takım kazandığı maçlarla spor basınının yakın markajına girdi. Trabzonspor ile şampiyonluk için kıyasıya rekabet eden takım, ay boyunca toplam 35 bin 933 habere konu oldu.

Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan ikinci takımı ise Galatasaray oldu. Son dönemlerde aldığı yenilgilerle gündemden düşmeyen Galatasaray, son olarak Beşiktaş derbisinden de hayal kırıklığı aldığı ile döndü. Sarı-kırmızılı takımın birçok zafere imza attığı Ali Sami Yen stadının yıkımı ve Mayıs ayında gerçekleşecek olan genel başkanlık seçimi haberleri de basında sıkça yer bulan konu başlıkları arasındaydı. Galatasaray, ay boyunda 33 bin 271 haberde yer buldu.

Trabzonspor şampiyonluk yarışı için verdiği mücadeleyle basında en çok konuşulan üçüncü takım oldu. Ligdeki çıkışıyla dikkat çeken Trabzonspor, Nisan ayı boyunca 27 bin 563 haberde yer buldu.

İŞTE, NİSAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN SPOR KULÜPLERİ
1. Fenerbahçe (35 bin 933 haber/yazı)
2. Galatasaray (33 bin 271 haber/yazı)
3. Trabzonspor (27 bin 563 haber/yazı)
4. Beşiktaş (25 bin 254 haber/yazı)
5. Bursaspor (19 bin 924 haber/yazı)

ARDA TAHTINI GERİ ALDI
MTM’nin araştırma raporuna göre; Nisan ayının en çok konuşulan sporcusu Arda Turan oldu. Özellikle Atletico Madrid’e transfer haberleriyle medyanın yakın markajına giren popüler futbolcu, özel hayatıyla da gündemdeydi. Sene başından beri zirvedeki yerini başka futbolculara kaptıran Arda, Nisan’da yeniden zirveye yerleşti. Turan, Nisan ayı boyunca 8 bin 554 haberde yer buldu.

MTM’nin aynı raporuna göre; Nisan ayının en çok konuşulan ikinci sporcusu, Brezilyalı yıldız Alex De Souza oldu. 2004’ten bu yana Fenerbahçe’de oynayan Alex, sarı-lacivertli kulüpte iki yüzüncü maçına çıkarak dalya dedi. Alex, en çok forma giyen yabancı futbolcu unvanını alması, Türk vatandaşı olmayı istemesi ve bunun için Başbakan ile görüşmesiyle de medyanın yakın markajına girdi. Başarılı futbolcu, ay boyunca 5 bin 848 habere konu oldu.

Ayın en çok konuşulan üçüncü ismi ise Ricardo Quaresma oldu. Quaresma için Beşiktaş ve Sevilla’nın pazarlık masasına oturması spor basınında sıkça yansıma sağladı. Beşiktaş’ın yıldız oyuncusu Quaresma toplamda 4 bin 828 habere konu edildi.

NİSAN AYINDA EN ÇOK KONUŞULAN FUTBOLCULAR
1. Arda Turan (8.554 haber/yazı)
2. Alex De Souza (5.848 haber/yazı)
3. Ricardo Quaresma (4.826 haber/yazı)
4. Mamadou Niang (4.313 haber/yazı)
5. Guti Hernandez (3.893 haber/yazı)
6. Almeida (3.757 haber/yazı)
7. Simao Sabrosa (3.362 haber/yazı)
8. Semih Şentürk (3.252 haber/yazı)
9. Burak Yılmaz (2.849 haber/yazı)
10. Diego Lugano (2.794 haber/yazı)

İŞTE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ
-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aralarında sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunun da bulunduğu 6 kanunu onayladı.

-Aroma Erkekler Voleybol 1.Ligi play-off serisinin 3.maçında Fenerbahçe evinde Arkas Spor’u devirerek seriyi 3-0 yaptı ve 2010-2011 sezon şampiyonu oldu.

-Voleybolda, Teledünya Bayanlar Türkiye Kupası finalinde Nilüfer Belediye’yi 3-0 mağlup eden Eczacıbaşı VitrA, kupayı kazandı.

-Rusya’ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası’nda Kadın haltercimiz Ümmühan Uçar 3, erkekler 105 kiloda Bünyamin Sudaş 1 bronz madalya kazandı. Türkiye, şampiyonayı 12’si altın olmak üzere toplam 28 madalya ile tamamladı.

-FIFA ve UEFA, “üçlü başkanlık sisteminden tek başkanlık sistemine geçmeyen” Bosna-Hersek’i uluslararası futbol müsabakalarından men etti.

-Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu’nun (IFFHS) ”Dünyanın En İyi Futbol Takımları” değerlendirmesinde, Mart ayında ilk 100 içinde Türk takımlarından sadece Beşiktaş yer aldı.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]