Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Çevre

Çernobil felaketinin 25. yıldönümü Sinop’ta protestoyla anıldı

"Oysa biz, son 25 yıldır bölgemizde artan kanser vakaları nedeniyle, gencecik insanlarımızı toprağa verdik. Yaşananlar tüm çıplaklığı ile ortada. Kimse bizleri kimse kandırmaya kalkmasın. Dün Çernobil’de yaşananlar, bugün Japonya-Fukuşima’da yaşanıyor."

Çevre Platformu üyeleri Ukrayna’nın Kıyiv yakınlarındaki Çernobil nükleer santralinde meydana gelen facianın 25. yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması düzenleyerek, Çernobil faciasını protesto ile andı.

Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanan Sinop Çevre Platformu’ üyesi çok sayıda vatandaş Sinop ve Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santrale karşı protesto açıklaması yaptı. Sinop Çevre Platformu adına konuşan dönem sözcüsü Metin Gürbüz, 25 Yıl önce 26 Nisan 1986 tarihinde Çernobil nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe yapılan çok küçük bir hata sonucunda, santralin patlaması ile Ukrayna’da bir insanlık faciası yaşandığını söyledi.

Hollanda’nın yüzölçümü büyüklüğündeki bir arazi ise hiçbir zaman kullanılmayacak derecede radyasyonla kirlendiğini iddia eden Gürbüz şöyle konuştu: “25 yıl önce yaşanan felaket, bugün her evde bir kanser vakasına, Karadeniz bölgesindeki ölümlerin her ikisinden birinin kanser kaynaklı olmasına, bölgemizde oldukça fazla bulunan kestane ormanlarının yok olmasına, ceviz ağaçlarının da kanser hastalığına yakalandığını yaşayarak tanık olduk. Biz bunları yaşarken, TBMM Kanser Hastalıklarını Araştırma Komisyonu, Rize, Gümüşhane ve Trabzon’a geldiler ve ”Karadeniz’de kanser vakaları Çernobil kaynaklı değil.” teşhisi koydular. Oysa biz, son 25 yıldır bölgemizde artan kanser vakaları nedeniyle, gencecik insanlarımızı toprağa verdik. Yaşananlar tüm çıplaklığı ile ortada. Kimse bizleri kimse kandırmaya kalkmasın. Dün Çernobil’de yaşananlar, bugün Japonya-Fukuşima’da yaşanıyor.”

Çernobil ve Fukuşima’da yaşanan ve küresel boyut kazanan bu nükleer kazalar, nükleer enerjinin kazalarla dolu tarihinde yeni ve dramatik bir aşama olduğunu dikkat çeken Metin Gürbüz, “Türkiye’de ise hükümet nükleer enerjisinden vazgeçtiğini açıklayacağına; halka, nükleer karşıtlarına meydan okuyor. Hem Japonya’da ki felaketi küçümsüyor, hem de nükleer santral yapmakta ısrar edeceğini gösteriyor. Türkiye’nin nükleer santral kurma konusundaki ısrarını anlamıyoruz” diye konuştu.

Muhabir: Tolga Özkoç – Sinop

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]