Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna sınırına asker yığan Rusya: Kendi topraklarımızda istediğimizi yaparız

Peskov: “Rusya Federasyonu, Silahlı Kuvvetleri istediği gibi topraklarında hareket ettiriyor. Bu kimseyi ilgilendirmemeli ve kimseyi tehdit etmiyor” dedi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna sınırında yaşanan askeri hareketliliğe yönelik yaptığı açıklamada, “Rusya Federasyonu, Silahlı Kuvvetleri istediği gibi topraklarında hareket ettiriyor. Bu kimseyi ilgilendirmemeli ve kimseyi tehdit etmiyor” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna sınırında yaşanan askeri hareketliliğe yönelik gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ukrayna ordusunun Rusya’nın Ukrayna sınır hattı boyunca askeri faaliyetlerini arttırdığı yönündeki açıklamasına değinen Peskov, Rus askerlerinin ülke çapındaki hareketinin diğer devletleri ilgilendirmemesi gerektiğini ifade etti.

Peskov, “Moskova, sınırlarının güvenliğini sağlamak için gerekli tüm tedbirleri alıyor” şeklinde konuştu.

UKRAYNA’NIN İLK CUMHURBAŞKANI KRAVÇUK: RUSYA SAVAŞA HAZIRLANIYOR
Peskov’a cevap ise Ukrayna, Rusya AGİT Üçlü Temas Grubunun, Ukrayna Heyeti Başkanı ülkenin ilk cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk’tan geldi.

Sorunları yalnızca askeri yollarla çözebilen “Rusya felsefesi” hakkında basına konuşan Kravçuk, “Ruslar sürekli olarak bir tür savaşa hazırlanıyor.” dedi.

Kravçuk, “Rusya’nın bütün tarihini ele alırsak son 150 yıldır sürekli savaşıyorlar. Asıl mesele bu. Ruslar için sorunları çözmenin başka bir yolu yok veya sorunları çözmenin başka bir yolunu görmüyorlar, sadece askeri yol. Rus tutumuna göre; uluslararası hukukun normları da onlar için bağlayıcı değil. Bu, Rusya’nın felsefesi ve pozisyonudur. Bu nedenle, Rusya’nın bugün ya da yarın ya da sonraki gün savaşa hazırlanıp hazırlanmadıklarından bahsetmek yersiz, sürekli ve her zaman savaşa hazırlar. Başka bir şey de, böyle bir senaryoya bizim de hazır olmamız ve en kötüsünün olmaması için her şeyi yapmamız gerektiğidir” diye konuştu.

“HEM SINIRIMIZA ASKER YIĞIYOR HEM BİZİ SUÇLUYOR”
Kravçuk, Peskov’un açıklamaları içinse özetle; “Sayın Peskov’un açıklamasını okudum, ‘Ukrayna bir çatışmayı kışkırtabilir, bu Donbas’taki soruna askeri çözüm sağlayabilir ‘ dedi. Yani Peskov’a göre Ukrayna çatışma potansiyelini sağlıyor. Rusya bizim toprağımızda, askerleri, silahları, zırhlı kuvvetleri konuşlandırıyor, Ukrayna sınırına asker yığıyor ve onların bakış açısından ‘Ukrayna kışkırtabilir’. Ve müzakere süreçlerine gitmeyi reddediyorlar. Ancak bu, bizim vazgeçeceğimiz anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Pazartesi günü Ukrayna Parlamentosunda konuşan Ukrayna Genelkurmay Başkanı Kıdemli General Ruslan Homçak, farklı bölgelerden Rus birliklerinin “Ukrayna devlet sınırı yakınlarında kademeli olarak asker arttırdığı” tatbikat bahanesiyle savaşa hazırlığı yaparak Ukrayna sınırlarına doğru yaklaştıklarını söyledi.

1 NİSAN SABAHI RUS PARALI ASKERLERİ UKRAYNA’YI BOMBALADI

1 Nisan sabah saatlerinden itibaren, Ukrayna’nın doğusunda Donbas’taki Rus işgalciler, ateşkesi üç kez ihlal ederek bombardıman yaptı. Açılan ateş sonrasında Ukrayna ordusundan can kaybı ve yaralanan olmadı.

Ukrayna’nın doğusunda cephe hattındaki Ukrayna Birleşik Kuvvetler Karargâhı’nın sözcüsü Anna Novitska yaptığı açıklamada, “1 Nisan saat 07:00 itibariyle Rus işgal kuvvetlerinden 3 bombardıman kaydedildi. Özellikle, Svetlodarsk ve Zolotoe-4’e çok uzak olmayan bir yerde, düşman, çeşitli sistemlerin ve ağır makineli tüfeklerin el bombası fırlatıcılarıyla ateş açtı. Novgorodskoye köyüne, hafif silahlarla ateş açıldı” dedi.

Birleşik Kuvvetler Karargâhı’ndan Anna Novistka, Rus paralı askerlerinin 31 Mart’ta ise ateşkesi 5 kez ihlal ettiğini belirtti. Dünkü saldırılar özellikle “Vostok” operasyonel-taktik grupların sorumluluk alanında yerleşim yerinden çok uzak olmayan bir alanda gerçekleşti. Azak Denizi’nde kıyısında Rus işgalciler çeşitli el bombası fırlatıcı sistemleri, büyük kalibreli makineli tüfeklerden ve küçük kalibreli silahlardan ateş açtı.

Ukrayna’nın “Kuzey” birliklerinin sorumluluk alanında; Svetlodarsk, Lugansk ve Zolote-4 işgalciler; otomatik ağır ve omuzdan atılan anti-tank fırlatıcılarından, ağır makineli tüfeklerden ve hafif silahlardan Ukrayna mevzilerine ateş açtığı bildirildi.

Son günlerde Rus paralı askerlerin bütün temas hattı boyunca aralıksız provokasyonlarına devam ettiği belirtildi.

Öte yandan Rus işgalciler teçhizatlarını yenilediği ve yeni cephe hattını düzenlendiği bilgisi geldi.

Muhabir: Konstantin Konevets – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]