Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Evcil hayvanlar astımı tetikliyor

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, evde beslenen kedi, köpek, muhabbet kuşu, tavşan ve hamster gibi evcil hayvanların, astım hastalarının bir kısmını olumsuz etkilendiğini söyledi.

Prof. Dr. Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, astım hastalığının tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkileyen ve tahmin edilenden daha ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti.

Türkiye’de ise her 100 erişkinden yaklaşık 7’sinde, her 100 çocuktan yaklaşık 15’inde astım hastalığının görüldüğünü ifade eden Yıldız, astımın doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen ancak müdahale edilmediği zaman günlük hayatta, hastayı ciddi olarak kısıtlayabilen kronik bir hastalık olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yıldız, hastalığın hava yolları, ağız ve burundan başlayıp, nefes borusu ile devam ettiğini, belirtilerinin ise öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi şeklinde olduğunu vurguladı.

Çocukluk çağında ve erişkin dönemde sigara dumanına maruz kalmanın astım hastalığının ortaya çıkmasında etkili olduğunu dile getiren Yıldız, ”Astım hastalarının yüzde 20 kadarının sigara içtiği gözlenmiştir. Bu hastalarda sigara içimi tedavinin etkisini azaltır. Bu nedenle hastalarımız sigaradan uzak durmalıdır” dedi.

-EVCİL HAYVANLARA KARŞI ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT-

Astım hastalarının bir kısmının ise evcil hayvanlara karşı alerji olduğuna dikkati çeken Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

”Tüm tüylü hayvanlar alerjiye neden olabilir. Evlerde beslenen kedi, köpek, muhabbet kuşu, tavşan ve hamster gibi evcil hayvanlar bazı astım hastalarını olumsuz etkiliyor. Bu hastaların tedavisi sırasında evcil hayvanların evden tamamen uzaklaştırılması ve evcil hayvanı olanlarla da temas ettirilmemesi gerekir. Çünkü alerjisi olan hastalarda evcil hayvanlar astımı tetikliyor. Evde alerjisi olan bir kişi varsa, hayvanların evden uzak tutulması en doğru davranıştır. Eğer hayvan beslenecekse de sık yıkanmalı ve yatak odasına sokulmamalı. Ayrıca evde halı ve kumaş kaplı mobilyaların azaltılmalı. Kedi ve köpek alerjenleri giysiler ile taşınabildiğinden hayvanlarla temas sonrası kıyafetler mutlaka değiştirilmeli.”

Yıldız, çocuklarda astımın yüzde 80’inin alerjik, erişkinlerde ise bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu belirterek, ”Evde ya da dışarıda birçok alerjen, astım atağını başlatabilir. Bunlardan önemlileri polenler, ev tozu akarları, küf mantarı sporları, hamam böceği, hayvan tüyleri, süt, yumurta, fıstık, balık, buğday, soya gibi bazı besinlerdir” diye konuştu.

Zaman

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]