Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Yanukoviç: Ukrayna’nın nükleer enerjiden başka alternatifi yok

Japonya’daki Fukushima nükleer santralindeki patlama ve yangının ardından, dünya genelinde tartışma konusu olan nükleer enerji konusunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ülkesinde nükleer enerjinin alternatifi olmadığını söyledi.

8 Nisan’da gerçekleşen Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu (MGSK) toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Yanukoviç, “Ukrayna’nın nükleer enerjiye alternatif olacak gerçekten ekonomik bir alternatifi yok. Ukrayna hükümeti şu anda faaliyetteki nükleer santrallerin güvenliğini sağlamak için gereken her şeyi yapmalı ve Ukrayna halkına, dünyaya çalışan reaktörlerin güvenlikli olduğunu göstermeli” dedi.

Mart ayında yapılan Avrupa Birliği (AB) Enerji Bakanları Konseyi toplantısında AB’de bulunan bütün nükleer santrallerin güvenliğin gözden geçirilmesi kararı alındığını belirten Yanukoviç, Ukrayna’nın da bu programa katılması gerektiğini ifade etti.

MGSK toplantısında Yanukoviç’in, Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği ve Ukrayna Hükümeti’ne ülkedeki nükleer santrallerin güvenliğinin olağanüstü haller göz ününe alınarak kontrol edilmesi talimatı verdiği bildirildi.

Ayrıca MGSK’da Yanukoviç, Ukrayna’daki nükleer santrallerin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını kontrol edecek enstitülerin oluşturulmasını istedi.

25 yıl önce yaşanan Çernobil (yerel adı Çornobil) faciasına rağmen Ukrayna, sahip olduğu nükleer reaktör sayısı bakımından dünyada 10’uncu sırada bulunuyor. Ukrayna’da, Zaporojskaya, Rovenskaya, Hmelnitskaya ve Yujnoukrainskaya olmak üzere faal 4 nükleer elektrik santrali bulunuyor.

Söz konusu 4 santralde toplam 15 reaktör çalışır vaziyette. Çernobil faciasından sonra bölgedeki 3 reaktör durdurulmuştu. Zaporojye’de bulunan nükleer santralin Avrupa’nın en büyük santrali olduğu öne sürülüyor. Ürettiği elektrik enerjisini komşu ülkelere de ihraç eden Ukrayna’da, 2009 yılında üretilen toplam elektrik enerjisinin yüzde 48’i nükleer santrallerde üretildi.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]