Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türk okulları, işadamlarını dünyaya taşıdı

İş dünyasının temsilcileri, MHP lideri Bahçeli’nin Fethullah Gülen Hocaefendi ile ilgili yaptığı ‘yersiz’ açıklamalara Türk okullarının ekonomiye yaptığı katkılarla cevap verdi. Son yıllarda ihracatta sağlanan muazzam başarıda dünyanın dört bir yanına dağılan eğitim gönüllülerinin büyük emeği olduğunu belirten işadamları, “Okullar, hem bayrağımızı dalgalandırıyor hem de ülkemiz ve işadamlarımız için oralarda adeta bir ticari ataşelik gibi de faaliyet gösteriyor.” değerlendirmesini yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Fethullah Gülen Hocaefendi ve sevenleriyle ilgili yaptığı açıklamalara iş dünyasından da tepki geldi. Türkiye’nin son yıllarda ihracatta gösterdiği büyük sıçramada dünyanın dört bir yanına kadar dağılan Türk okullarının büyük etkisi olduğunu belirten işadamları, bu sayede 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine daha kolay ulaşılabileceğini vurguluyor. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türk okullarının işadamlarıyla bulundukları ülkelerin müteşebbisleri arasında irtibat sağlama görevi de ifa ettiğini düşünüyor. Bunun en çok ihracata fayda sağladığını kaydeden Meral, “2023 yılında yaklaşık 500 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlendi. Bu rakama ulaşılması için Türk okulları binlerce ihracatçımıza büyük bir katkı sağlayacaktır. Çünkü okullar hem bize hem de Türkiye’ye büyük bir güç katıyor.” değerlendirmesini yapıyor. “MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘Cemaat faaliyetlerini askıya alsın’ söylemini doğru bulmuyoruz.” diyen Rızanur Meral, bu ifadelerin hem milliyetçi vatandaşların hem de MHP’nin siyasi görüşüyle çeliştiğine dikkat çekiyor. Meral, Türk okullarının Türkiye’nin yurtdışındaki çok önemli değerlerinden biri olduğunu, bu sebeple de Bahçeli’nin görüşü hiçbir şekilde tasvip etmediklerini aktarıyor.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise ihracatçıların yeni pazarlara açılmasında Türk okullarının oynadığı müspet role işaret ediyor. İhracatın son 10 yılda aldığı mesafede bu okulların sağladığı altyapının büyük katkısı olduğunu bildiren Tanrıverdi, “Ayrıca hem bu okullardaki öğretmenler hem de öğrencilerin bulundukları bölge ile ilgili tecrübelerini işadamlarımızla paylaşırken, bir nevi girişimcilerimizin nitelikli elemana ulaşması noktasında da destek veriyorlar. Bu açıdan ben Türk okullarının faaliyetlerini çok yerinde buluyorum.” şeklinde konuşuyor.

‘MİLLİYETÇİLİĞİNDEN ŞÜPHE DUYARIM’

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Başkanı Zekeriya Mete de Bahçeli’nin açıklamalarına ilişkin tepkisini şöyle dile getiriyor: “Biz işadamları olarak Türkiye’nin 100 yıl sonrası için adımlar atarken, birileri geriden takip etmeye devam ediyor. Yurtdışındaki okullara laf etmek için, yüz yıl sonrasını görmek lazım. O öğretmenlerin verdiği mücadeleyi anlamak için dünyayı dolaşmak gerek. Bu mücadele, kapının önünde çelik çomak oynamaya benzemez. Okullara laf edenin Türklüğünden ve milliyetçiliğinden şüphe ederim. Okullar, Türk işadamlarımızın hem limanı hem de rehber güvencesi olmuştur.”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise yurtdışındaki Türk okullarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Ülkemizi bulundukları ülkelerde gayet güzel temsil ediyorlar. Türkiye adına lobi faaliyeti yapıyorlar. Dış ilişkilerimizde ciddi bir açığı kapatıyorlar. İyi eğitim verildiği için de oradan yetişen öğrenciler iyi yerlere geliyor. Türkiye olarak yurtdışında ne kadar çok ülkede temsil edilirsek o kadar iyi olur.”

Kim ne dedi ?

Kendimizi evde hissediyoruz

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Sungurlu: İşadamları, hükümetin son dönemde attığı adımlardan önce, Türk okullarının kendilerine sağladığı imkanlardan istifade etti. İşadamlarımızın yüzlerce ülkeye ihracat yapmasında bu okulların sağladığı altyapının büyük bir katkısı var. Müteşebbislerimiz, gittikleri ülkelerde hiçbir şekilde yabancılık çekmedilerse bunun sebebi buradaki arkadaşlarımızın oluşturmuş olduğu ortamdır. Ayrıca bazı ülkeler Türk insanını tanımazken bu faaliyetler sonucunda bizi tanımaya başladılar. Ve bizimle iş yapar konuma geldiler. Bir işadamı olarak Devlet Bahçeli’nin açıklamalarını çok talihsiz ve maksadını aşan ifadeler olarak görüyorum. Türkiye’nin ve dünyanın çok değer verdiği ve geniş bir kesimin sevgisini kazanmış bir şahsiyetin bu tarz söylemlerle zan altında bırakılmasını hiçbir şekilde tasvip etmiyorum. Bu faaliyetlerin siyasete malzeme yapılmasına karşıyım.

Ticari ataşe gibi çalışıyorlar

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci: Türk okulları daha da geliştirilsin. Onlar Türkiye’nin bir anlamda elçiliğini yapıyorlar. İnsana yatırım yaparak Türkçeyi dünyaya öğretmeye çalışıyorlar. Sadece eğitim ve kültür faaliyetleri ile de kalmayıp Türk işadamlarına destek oluyorlar. Okullar, adeta ticari ataşelik gibi çalışıyor. Yurtdışına çıkan işadamlarının tespiti olumlu yönde. Yurtdışındaki okulları gördüm, gayet güzel eğitim veriyorlar. İnsan görünce gururlanıyor.

Ticarete ciddi katkıları var

Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Erman Ilıcak: Yurtdışında bulunan Türk işadamlarına son derece olumlu bakıyorum. Türk kültürünün yayılması anlamında olumlu katkılar var. Her zaman büyüyerek sayısının artması gerekiyor. Ciddi anlamda hem ticaret hem de kültürel olarak Türkiye’nin tanıtımında faydalılar. Farklı ülkelerde iş yapan Türk işadamlarına da destek oluyorlar. Özellikle Afrika’da büyük katkı sağlıyorlar Türkiye için.

Türk diline katkıları büyük

TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Kapatılmasının ne anlamı var? Türk okullarından işadamları başta olmak üzere tüm kesimler ciddi anlamda istifade ediyor. Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlıyorlar. Türk işadamlarına büyük destek oluyorlar. Yapılamayacak işleri yaptılar. Türk dilinin tanıtımına katkı sağlıyorlar. Uluslararası elçilik yapıyorlar. Yurtdışına çıkan işadamlarımıza destek veriyorlar. Türkiye’de ihracatın patlamasına sebep olan desteklerin başında Türk okulları geliyor.

İhracatçının gözü kulağı

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer: Yurtdışına açılım konusunda en büyük destekçilerimiz şüphesiz yüzlerce ülkede bulunan Türk okulları. Biz Denizli olarak yaklaşık 164 ülkeye ihracat gerçekleştiriyorsak bunun altyapısını o ülkelerde bulunan Türk okulları sağladı. Şayet biz 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi istiyorsak ülkede istikrarın devam etmesi gerekiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘cemaat, faaliyetlerini askıya alsın’ ifadesi son derece yanlış bir yaklaşım. Bu okulların iç siyaset malzemesi olarak kullanılmasına tamamen karşıyız. Çünkü, bu okullar, işadamlarımızın gittikleri ülkelerdeki bir nevi gözü kulağı oluyor. Müteşebbislerimizin ihracatlarını artırmasına ciddi katkı sağlıyor.

Türk okulları desteklenmeli

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can: Eğitim faaliyetlerine her kesimin destek vermesi lazım. İşadamı arkadaşlar yurtdışına gittiğinde Türk okulları sayesinde yabancılık çekmiyor. Dertlerini anlatabilecek Türkçe konuşan birini görmeleri onları rahatlatıyor. Şu an Türk okulları yurtdışında eğitim başta olmak üzere kültür ve ticaretin desteklenmesi adına aktif bir şekilde çalışıyor. Bu faaliyetlerin desteklenmesi gerekiyor.

Bayrağımız dalgalanıyor

Kiler Holding Yönetim Kurulu üyesi Ümit Kiler: Ciddi emeklerle yurtdışına açılan okullar Türk insanının neferliğini yapıyor. Türk bayrağını dünyanın birçok ülkesinde dalgalandırıyorlar. Türk dilinin gelişimine büyük katkı sağlıyorlar. Gündemin buralara çekilmesi yanlış. En fazla destek vermesi gereken kesimlerin eleştirmesini de yanlış buluyorum. Sonuçta iş dünyasına olan desteklerinin yanı sıra Türk dili ve kültürüne ciddi fayda sağlıyorlar.

İç siyasete alet edilmemeli

İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz: Türk okulları kimsenin yapamadığı birçok faaliyetin altına imza atıyor. Bulundukları ülkelerde hem İstiklal Marşı’mızın hem de Türk bayrağının dalgalanmasına vesile oluyorlar. Bundan daha güzel bir duygu olabilir mi? Ayrıca hem bulundukları ülkelerdeki işadamlarını buraya getirerek hem de yerli işadamlarımızı oradaki müteşebbislerle bir araya getirmeleri noktasında da ciddi bir köprü vazifesi gördükleri kanaatindeyim. Ben artık cemaat kavramını kabul etmiyorum. Çünkü bu büyük bir sivil toplum örgütü. Siyasetçilerin özellikle böyle bir konuyu iç siyaset malzemesi yapmalarını yanlış buluyorum.

ERCAN BAYSAL ANKARA, BAYRAM KAYA İSTANBUL

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]