Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kırım’da Türkçe Olimpiyatları coşkusu yaşandı

Kırım’da düzenlenen 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları finalinde Türkçe coşkusu yaşandı. Kırım Özerk Cumhuriyetinin başkenti Simferopol (Akmescit)’de düzenlenen finale çok sayıda davetli katıldı.

“Sevgi diliyle buluşuyoruz, yarışıyoruz!” sloganıyla yapılan olimpiyatı; Kırım Özerk Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı ile Eğitimde Yeni Teknolojiler şirketinin desteğiyle Simferopol İnternational School (SİS) birlikte organize etti.

Bu yılki elemelere; Kırım Türk Lisesi öğrencileri, SİS öğrencileri, Akmescit’in Bavurçı (Kamenka) Kırım Tatar Milli Mektebi, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi, Kırım Tatar ve Türk Filoloji Fakültesi öğrencileri, Akmescit Vernadskiy Tavriya Milli Üniversitesi, Kırım Tatar ve Şark Dilleri Fakültesi öğrencileri katıldı.

Yarışmaya Türkiye’den gelen ünlü sanatçı Uğur Işılak sazı ve sözleriyle renk kattı. Şarkı ve şiir şölenine dönüşen Türkçe Olimpiyatları Kırım ödül töreni, Kırım Tatar, Türk, Ukrayna ve Rus halk oyunlarıyla bayram yerine döndü.

Konserden sonra Türkçe Olimpiyatları finalinin galiplerine ödüller dağıtıldı. Şiir yarışmasında birinciliği SİS öğrencisi Müslime Ablakimova “Türküler Dolusu” şiiriyle aldı.
Şiirde, Kırım Türk Lisesi öğrencisi, Anife Süleymanova “Sensiz İstanbul” şiiriyle 2’ikinci olurken “Han Duaları” şiiriyle Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi öğrencisi Naciye Rüstemova üçüncülük derecesini aldı.

Eğitimde Yeni Teknolojiler Firması Genel Müdürü Said Enver Yıldız; “Olimpiyatlar 2003 yılından itibaren yapılıyor. İlk olimpiyata 15 ülke, bugün ise 110’u aşkın ülke katılıyor. Türkçe olimpiyatının, Kırım’da halklar arasında dostluk ilişkilerin gelişmesine, değişik halk ve kültürlerin mensubu olan öğrencilerin birleşmesine katkı sağlıyor” dedi.
Olimpiyata eski Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanı Işılay Saygın da katıldı. Işılay Saygın yaptığı açıklamada, olimpiyatın Türk dilini bilen öğrencilerde sanat yeteneklerinin ölçülmesi, çocuklarda dil öğrenimine karşı sevginin aşılanması, dilin gelişmesine katkı sağlanması, halklar arasında dostane ilişkilerin, toleransın ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla yapıldığını söyledi.

Türkçe Şarkı Yarışması Kategorisinde; “Uzun ince bir yoldayım” türküsüyle Tavriya Milli Üniversitesi Öğrencisi Talat Seyitablayev birinci, Akmescit Bavurçı Kırım Tatar Milli Mektebi öğrencisi Emir Seyitarifov “Bir Gece” türküsüyle 2 olurken, SİS öğrencisi Boni Pak “Annem, Annem” türküsüyle 3’üncü oldu.

Bütün kategorilerde olimpiyat galiplerine altın madalya ile birlikte 1500 grivna (iki aylık asgari ücrete denk gelen) nakit ödülü, 2’inci olanlara gümüş madalya ve 1000 grivna para ödülü, 3. olanlara ise bronz madalya ve 500 grivna para ödülü verildi. Öte yandan yarışmaya katılan fakat derece alamayan bütün öğrencilere hayırsever işadamları tarafından çeşitli hediye paketleri verildi.

Kırım elemelerini geçen öğrenciler, 15-30 Haziran tarihlerinde Türkiye’de yapılacak Türkçe Olimpiyatlarına katılmaya hak kazandı.

Kiev -Cihan

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]