Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna da, Türkiye’nin ‘en taze’ fuarında

Türkiye’nin sektöründeki tek fuarı olan Uluslararası Meyve Sebze, Lojistik ve Teknolojileri Fuarı ‘FreshAntalya’ Expo Center’da açıldı. Antalya Fuarcılık AŞ (ANFAŞ) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen fuarda 142 yerli ve yabancı firma stand açtı.

Yaklaşık 10 binin üzerinde sektör profesyonelinin ziyaret etmesi beklenen fuarın açılışına, Antalya Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Adnan Vucudi Özen, Türkiye Meyve Sebze Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan ve sektör temsilcileri katıldı.

Fuarın açılışında konuşan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, yurtiçi ve yurtdışı sözleşmelerin yenileneceği, rekabet avantajlarının artırılacağı, tarım işletmelerinin kontrollü üretim ve markalaşmaya teşvik edileceği, ürün sonrası sektörün ihtiyacı olan işleme ve ambalaj teknolojilerinin ve sektör hizmetlerinin yer alacağı fuarın Türkiye’nin sebze meyve ihracatı açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Antalya’nın ulaşım ve konaklama imkânlarıyla Akdeniz, Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu, Rusya ve Afrika coğrafyasında uluslararası tarım platformu oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Çalık, şunları kaydetti: “ANFAŞ’ın yurtdışında gerçekleştirmiş olduğu tanıtımlar neticesinde Hollanda, Hindistan, İran, İsrail, İtalya, Azerbaycan, Bulgaristan, Hırvatistan, Avusturya, Moldova, Yunanistan, Kenya, Fransa, Kazakistan, Suudi Arabistan, Polonya, İspanya, Macaristan, Mısır, İngiltere, Estonya, Almanya, Ürdün, Lübnan, Fas, Umman, Filipinler, Romanya, Rusya, Slovakya, Sudan, Suriye, Tunus, Ukrayna, Irak’tan market zincirleri, ithalatçılar, sebze meyve komisyoncuları fuarı ziyaret edecek. Bu firmalarla Türk şirketleri arasında ticari görüşmeler ve anlaşmalar yapılabilmesi için ikili görüşme programları organize edildi. Program çerçevesinde 109 firma temsilcisi 2 binin üzerinde ikili görüşme yapacak.”

Çalık, ayrıca Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Koordinatörlüğü’nde Antalya İhracatçı Birlikleri ve ANFAŞ organizasyonu ile 9 ülkeden alım heyetinin fuara katılacağını aktardı.

YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜNÜN 2023 HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise son 10 yılda yaş meyve sebze ihracatının önemli bir artış gösterdiğini kaydetti.

Yaş meyve sebze ihracatının 2010 yılında 2,7 milyon tona ulaştığını, bu rakamın 2011’de 3 milyon tonu aşmasını hedeflediklerini aktaran Satıcı, “2010 yılında sektörün kaydettiği ihracat 2 milyar doları aştı. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023’te Türkiye ihracatı için 500 milyar dolar hedef belirledik. Yaş meyve sebze sektörü olarak da bu rakamın 15 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Sektörümüz hızla büyüyor, profesyonelleşiyor, verim artışı ihracata yansıyor. Dış pazarlarda ise rekabet her geçen gün artıyor. Rakip ülkelerde büyüme isteği pazardaki rekabeti zorlaştırıyor.” diye konuştu.

Dönem dönem ihracatta hak etmedikleri tarife dışı engellerle karşılaştıklarını dile getiren Satıcı, bütün bunlara rağmen yılmadan ihracat yapmaya devam ettiklerini vurguladı. Satıcı, “İhracatın ve ihracatçının önünü açmanın temel ve milli hedefimiz olmalı.” dedi.

TÜRKİYE, DÜNYANIN 8’İNCİ BÜYÜK TARIM EKONOMİSİNE SAHİP
Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin de fuarın Türkiye’de kendi alanında ilk ve tek olma özelliğiyle çok büyük bir boşluğu doldurduğunu söyledi.

Tarım sektöründe yaş meyve sebze üretiminin büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve Türkiye’nin uluslararası alanda rekabet edebilecek tek sektör olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin özellikle tarımsal üretimde 56 milyar dolarlık bir üretim değeri ile dünyada 8’inci sırada yer aldığı bilgisini veren Erçin, şöyle devam etti: “Ülke olarak bugüne kadar tarımsal üretimde dünyada 11’inci sırada yer alırken İspanya, İtalya ve Fransa’yı geride bırakarak tarımsal ekonomik büyüklük açısından 8’inci sıraya yükseldik. Yaş meyve sebze üretiminde ise Türkiye, Avrupa birincisi, dünya dördüncüsü durumuna geldi.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Adnan Vucudi Özen ise bitkisel üretime yönelik desteğin yetersiz olduğunu savundu. 2010 yılında Antalya’da 60 bin üreticiye yapılan bitkisel üretim desteğinin sadece 19 milyon TL olduğunu kaydeden Özen, “Bu rakam çok yetersiz.” dedi.

DOMATES YARIŞMASININ ÖDÜLLERİ DAĞITILDI
Fuar kapsamında Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen ‘6. İhracata Yönelik Kaliteli Domates Yarışması’nın ödüllleri de verildi. Yaş meyve sebze ihracatının artırılması ve kaliteli üretime destek vermek amacıyla düzenlenen yarışmaya, Antalya ve çevresinden 75 üretici katıldı. Standart domates kategorisinde yapılan yarışmada, birinciliği Altınova’dan Hilmi Demir aldı. Yarışmada, Kundu’dan Sadi Özcan ikinci, Karaçallı’dan Ali Karabağlı üçüncü oldu. Birinciye 2 bin, ikinciye bin, üçüncüye de 750 TL ödül verildi.

Cihan

 

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]