Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

UkrTurk.net’e başarılar

Çölün kavurucu sıcağında, Memphis sokaklarını tellalın sesi çınlatıyordu; “Duyduk durmadık demeyin! Firavun, ülkede ne kadar maharetli büyücü varsa hepsini saraya bekliyor.”

Evet, bundan 4 bin yıl öncenin medyası, Firavun oligarşisinin elindeki tellallardı.

Firavun ne yapıyordu?

Halkını en ağır inşaat, taşımacılık ve tarla işlerinde çalıştırıyordu. Karşı gelenleri ise hapis ve işkencelerle inim inim inletiyor, erkek çocukları öldürüyor, kadınlarını ve kızlarını, Kıptilerle bırakıyordu.

Bu arada değişmeyen tek şey tellallardı. Firavun medyası hep oligarşinin borazanlığını yapıyordu.

Firavun ile Hz. Musa’nın, kıssanın sonunu biliyorsunuz. Âlemlerin Rabbi tarafından gönderilmiş bir elçi olan Hz. Musa’nın liderliğinde zulme maruz kalan İsrail Oğulları, Mısır’dan kaçar. Onların peşine düşen, Firavun ve ordusu ise topyekûn denizde boğulur. İsrail Oğulları’nın bereketlerle donatılmış ve Allah katında mübarekliği bulunan ve önceden “Şam kıtası” diye de anılan Mezopotamya’ya hâkim olur.

Günümüzde ise oligarşinin tellalı olan gazetecileri görüyoruz. Yandaş medya deniyor. Zamanımızda gazetecilere, ‘darbeci’, ‘yandaş’, ‘besleme’  gibi yaftalar vuruyor.

Ülkemizde son dönemde farklı gruplardan basın mensuplarının başları haklarında açılmış davalar ile ağrıyor. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün: “Umuyorum ki ülkemizde hiçbir gazeteci, mesleğini başka amaçlar için kullanmaz” yorumu oldukça manidar.

Evet, sıkıntılar olacak ama mesleki açıdan farklı amaçlara kaymak en büyük sıkıntı olsa gerek.

Gazetecinin tek bir meselesi vardır o da toplumun ihtiyaç duyduğu ‘gerçek’ bilgiyi üretmektir. Maalesef geçmişten günümüze gazeteciler o sınavı doğru veremedi; belli ki hala da veremiyor.

Özellikle zor günlerden geçen ülkemizde basın özgürlüğü gündemin ana maddelerinden birisi olmaya devam ederken gelelim biz sadede.

Ben daha önce 7 yıl gazetecilik yaptığım başka bir ülkeden, 2005 yılında Ukrayna’ya Cihan Haber Ajansı muhabiri olarak geldim. Ukrayna’daki ilk uzun dönem akrediteli, Türk basın mensubu olduğumu öğrendiğimde önce şaşırmış daha sonrada gurur duymuştum.

İşimiz gereği olarak haber geçmeye başladık. Geçtiğimiz haberler iyi haberler olunca, Türk basınında yer bulması da haliyle güç oluyordu. 2006 yılı başında bir haber portalı kurup bu haberleri bir havuzda toplamaya karar verdik. O zaman da bir ilke imza atmış ve Ukrayna’daki ilk Türkçe haber sitesini kurmuştuk.

Bizi ilerleyen dönemde Türk işadamları derneğinin sitesi, www.tuid.org.ua takip etti. TUİD’in sitesinde de Ukrayna ile ilgili güncel haberler yer almaya başladı.

İlk başta TUİD’in haberlerini yapan, Faik Serkan Bağ ile işte o yıllarda, tanışmıştım. Serkan Bağ gayretli çalışmalarıyla TUİD’i bir anda ülkedeki en çok girilen sitelerden birisi haline getirdi.

İlk olmamıza rağmen biz artık TUİD’i takip ediyorduk. Daha sonra işadamlarından Naci Kanar, ülkedeki Türk toplumunun buluşma noktası olması hedefiyle alternatif bir haber sitesi, www.turkhaber.com.ua projesini başlattı. O dönemde bu stenin kuruluş toplantılarında da destek olmak için bulunmuştum.

Ukrayna’da tek başına muhabir olarak çalışmanın verdiği zorluğu bildiğim için habercilik alanındaki bu yeni bir oluşumu Ukrayna Haber’e rakip değil refik olarak gördüm.

Daha sonra ticaretin nabzının attığı Odesa’da, www.odessaturk.com yayın hayatına başladı. Biz bu arkadaş siteye de her türlü desteği vereceğimize dair söz verdik.

Nitekim bahsi geçen bütün sitelerle, haber, fotoğraf ve bilgi paylaşımı konusunda karşılıklı yardımlaşmaya devam ediyoruz.

Tekrar konumuza dönecek olursak, Serkan, TUİD’de kazandığı tecrübe ile kısa zamanda reytinglerde www.turkhaber.com.ua ilk sıraya çıkarmayı başardı. Bir zaman sonra hadiselerin gelişimi arkadaşımız Serkan, çalışmasını bir adım daha ileriye götürmeye karar verdi ve www.ukrturk.net’i başlattı.

İşine hızlı başlayan Serkan, Alexa’da daha ilk günden on milyonlarca siteye geride bırakarak üst sıralara çıkmayı başardı. Daha dün açılmış bir sitenin bir anda milyonlarca siteyi geride bırakması takdire şayan.

Öte yandan biz her ne kadar Ukrayna’nın ilk haber portalı olsak da arşivimizi yitirdiğimiz için yeni sayılırız.

2006 Ocak ile 2010 Nisan ayı arasında haberlerimizin bulunduğu arşivimiz hosting şirketinin azizliği ve bizim ilgisizliğimiz sonucunda gitti. Dolayısıyla mevcut sitemizde daha önce ürettiğimiz binlerce haber yok oldu. Aslında giden 2006 yılı başından 2010 Nisan ayına kadar Ukrayna toplumunun yazılı ve görsel hafızasıydı.

Bu bizim olduğu kadar burada yaşayan Türk toplumunun da kaybıydı. Bu nedenle olsa gerek yazılan ve kayda geçen her bilgi bizim için önem arz ediyor. Neticede bizim yazdığımız haberler birçok akademisyenin ve köşe yazarının da yapacakları çalışmalara esas teşkil ediyor.

Bu nedenle ukraynahaber.com’un açtığı yolda kendi bakış açılarıyla devam eden siteler içtimai hafızamızı oluşturduğu için önemli.

Bu zaviyeden de önemli bir misyonun altına giren, ukrturk.net’e yayın hayatında başarılar diliyorum.

Kendine has üslubu olan, Serkan Bağ’ın bundan sonra da, tarafsız, objektif, araştırmacı, medeni,  aydınlatıcı, hoşgörülü, önyargısız ve içten haberler üretmesini temenni ediyorum.

Kalite yarışında rekabeti zorlayacak, arkadaşım Serkan’a ve sitesi, Ukrturk.net’e yayın hayatında başarılar diliyorum.

 

Yunus Erdoğdu[email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]