Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Boydak Holding, Rusya ve Ukrayna’da 2 fabrika satın aldı

Genel merkezi ve fabrikaları Kayseri’de bulunan Boydak Holding, ilk defa yurtdışında üretim tesisi alıyor. Rusya ve Ukrayna’da 20 milyon dolara satın alınan mobilya fabrikalarına 5 yıl içinde 100 milyon dolarlık ilave bina ve makine yatırımıyla ‘Bellona’ markasıyla üretim yapılacak. Holding, 2012’de Kuzey Irak’ta da yerel bir ortakla yeni tesis inşa edecek.

Ana iştigal alanı mobilyada dünya markası olma yolunda ilerleyen Boydak Holding, yurtdışı yatırımlarına hız verdi. Yurtdışında sadece satış mağazalarıyla değil üretim tesisleriyle de var olmak isteyen grup, Rusya ve Ukrayna’da iki ayrı mobilya fabrikası satın aldı. Kuzey ülkelerindeki büyüme potansiyelini değerlendirmek amacıyla alınan tesisler için Polonyalı Forte SA’ya 20 milyon dolar ödeme yapıldı. Satınalma, Boydak Dış Ticaret AŞ üzerinden gerçekleşti. Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Holdingin Üst Yöneticisi (CEO) Memduh Boydak, böylece bu bölgelere yapılan ihracat kanalında yaşanan zorlukları bertaraf etmenin kolaylaşacağını kaydetti. Holdingin en büyük rekabet avantajının üretim ve pazarlama konusundaki 50 yıllık birikim olduğunun altını çizen Memduh Boydak, 5 yıl içinde 60 milyon dolarlık ilave bina ve makine yatırımı yapacaklarını belirtti. Satın alınan fabrikalarda hâlihazırda panel mobilya üretimi yapılıyor. Yeni yatırımlarla yatak, kanepe ve oturma gruplarından oluşan döşeme mobilya ve ev tekstili imalatı yapılacak. Grubun hedefi 5 yılın sonunda 100 Milyon dolar satış büyüklüğüne ulaşarak 600 kişiye istihdam sağlamak.

Bir sonraki aşamada Kuzey Irak’la ilgili planlarının da olduğunu açıklayan Boydak, komşu ülkede yüzde 50-50 eşit ortaklık çerçevesinde üretim yapacaklarını ifade etti. 2012 içinde 500 kişiye istihdam sağlayarak faaliyete geçecek olan fabrika, Dohuk’ta inşa edilecek. Bu tesisin 30 bin metrekare büyüklüğünde olduğu bilgisini veren Memduh Boydak, “Şu anda Rusya, Ukrayna ve Irak olmak üzere üç ülkede faaliyete başlıyoruz. Burada olayları bir test edelim diyoruz. Sonrasında inşallah devam edeceğiz. Mobilya sektöründe alma, satma her türlü fırsata bakıyoruz.” şeklinde konuştu.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Boydak Dış Ticaret AŞ Genel Müdürü Murat Bozdağ da yeni alınan fabrikalarda 1 yıl için mevcut marka ile üretim yapacaklarını, daha sonra Bellona markasıyla devam edeceklerini bildirdi. Rusya’ya daha önce distribütörlük vasıtasıyla 4-5 mağazayla girdiklerini, 1998’deki krizde Rusya faaliyetlerini durdurduklarını hatırlatan Bozdağ, bu ülkede 2015’e kadar 50 mağaza açacaklarını belirtti. Kuze Afrika’daki yatırımlarıyla ilgili de konuşan Bozdağ, “Libya’da 5 mağazamız var. Bir hafta öncesine kadar haber alabiliyorduk ama şu anda durumu bilmiyoruz. Mısır’da 6 mağazamız var, onlarda hiçbir problem yok. Ancak Mısır’da bayilik üzerine iki yeni mağaza yatırımımız vardı, durdurduk.” diye konuştu.

2011’DE 500 KİŞİYE YENİ İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ

Mobilyadan kablo üretimine, demir-çelik ve finanstan enerji yatırımlarına kadar birçok alanda iş yapan Boydak Holding, 2010’da 4,1 milyar lira gelir elde etti. Grup bünyesinde toplam 11 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını aktaran Memduh Boydak, bu yıl 500 kişiyi daha işe alacaklarını anlattı. 100’e yakın ülkede mağazaları bulunduğunu, özellikle Fransa, Almanya, Hollanda’da yoğun mağaza açma faaliyetlerine giriştiklerini de sözlerine ekledi. Holding, 2010’da 850 milyon lira ciro yapan HES Kablo’yu 2011’de halka açmayı planlıyor.

Bu yıl enerjiye 200 milyon dolar ayırdık

Boydak Holding, 2011 için toplam 300 milyon dolar toplam yatırım tutarı belirledi. Rusya ve Ukrayna’da aldığı 2 fabrika ile yatırıma başladıklarını belirten Memduh Boydak, 200 milyon doları enerji yatırımları için ayırdıklarına dikkat çekti. Enerjide fırsatlara bakacaklarını ifade eden Boydak, bu alandaki yatırımlarıyla ilgili, “Özelleştirme İdaresi’nden sektörün dinamiklerini öğrenmek maksadı ile aldığımız 5,5 megavatlık bir yapı var. Enerjide toplamda 190 megavat büyüklüğünde bir yapımız bulunuyor. Hepsi de HES. Ama önümüzdeki zamanlarda bunları çeşitlendirmeyi düşünüyoruz. Rüzgâr, doğalgaz çevrim santrali gibi, hatta dağıtımda fırsatlar olursa onları da düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. Türkiye’de değerlerin biraz havada uçuştuğunu söyleyen Boydak, burada son zamanlarda Türkiye’nin güvenilir olması, siyasi istikrar ve devletin pazarlamayı çok iyi bilmesinin etkisine dikkati çekti. Holding, ayrıca 30 milyon dolarla Kayseri’de halı yatırımı yapıyor. 50 milyon dolarla Hes Kablo, Çelik Halat’a, 10 milyon dolarla da demir-çelik yatırımı planlıyor. Türkiye Finans’ta hâlâ yüzde 21,5 civarında hissesi olan grup, finasta kalmaya devam edecek. Üst Yönetici, “İDO’dan vaz mı geçtiniz?” sorusuna da şu şekilde cevap verdi: “Orada boyumuzu aşacak bir yapı var. Değerler gerçekten matematiğe pek uymuyor. Yönetim olarak daha iyi bildiğimiz işlerde yoğunlaşalım yönünde karar aldık.”

Serkan Şahin – Zaman

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]