Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da kadın milletvekili sayısı Arap parlamentolarından da az

Günlük yaşamda kadınların ön planda olduğu Ukrayna’da kadın parlamenter sayısının oranı Arap ülkelerin de altında çıktı.

Dünyada genelinde kadın parlamenter sayısı yıllık yüzde 0,5 oranında artış kaydederken parlamentolardaki erkekler ile kadınların sayının bu gidişatla ancak 2070 yılında eşit olacağı bildirildi.

Bütün ülkelerin parlamentolarındaki kadın parlamenterlerin sahip olduğu koltukların ortalaması yüzde 19,2 oranında. 450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosu’nda da sadece 36 bayan bulunuyor. Bu oran ise yüzde 8’e tekabül ediyor.

En çok kadın parlamenter yüzde 45 oran ile İsveç’te bulunurken Avrupa ülkelerinin ortalaması ise yüzde
Bu koltuk sayısından bayanların parlamenterin payı en yüksek İsveç’te (yüzde 45) ve Avrupa ülkelerin 21,4 oranında. Arap ülkelerinde ise bu oran yüzde 11,7 seviyesinde.

Jenevre’de açıklama yapan, Parlamentolararası Birlik Sekreteri Anders Jhonson: “Parlamentolardaki kadın sayısının hâlihazırdaki yıllık artış hızı yüzde 0,5 oranı ile devam ettiği takdirde, parlamentolardaki erkekler ile kadınların sayısı ancak 2070 yılına eşit olur” dedi.

Kadınların daha çok yasama organlarında görev almasını isteyen Birleşmiş Milletler (BM), yasama organlarında çalışan kadın kontenjanının yüzde 30 olmasını tavsiye ediyor. Dünyada 43 devleti BM’nin tavsiyesine uymuş durumda.

1998 yılında dünya genelindeki hükümetlerdeki kadın çalışan sayı sadece yüzde 8 oranında iken bu oran 2008 yılında ortalama yüzde 17’ye çıkmıştı.

‘Zerkalo Nedeli Ukrayna’ gazetesinin haberine göre ise, Ukrayna’da ters yönde bir gelişme görülüyor. 

100 erkeğe 117 kadın düşen ülkede daha önce kadın başbakan olmasına rağmen, şimdilerde kabinede bir tane bile kadın bakan olmamasına ülkedeki kadın örgütleri tepki gösteriyor.

 

Yunus Erdoğdu – Ukrayna Haber

 

 

 

 

 

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]