Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

İş makineleri boyacılığıyla başladı, her eve giren Türk markası oluşturdu

Ukrayna’da Türk toplumunun yakından tanıdığı isimlerden Necmi Doğan, TUİD’in başkan adaylarından biri. Necmi Doğan iş hayatına makine ve araba boyacılığıyla başladı, uzun iş yaşamı boyunca çok sayıda renkli projeye imza attı. Ve bugün Ukrayna’da başarılı bir işadamı… İşte Doğan’ın öyküsü:

Onu Kiev’de bir hafta sonu Dinyeper Nehri’nde kanoya binerken, ya da sahilde koşu yaparken görebilirsiniz. Spor en büyük tutkularından biri. Hayatı boyunca sporla iç içe yaşamış ve bu dinamik yaşam tarzını iş yaşamına da yansıtmış. Makine ve araba boyacılığı, inşaat kalıpçılığı, banka memurluğu, sendika temsilciliği, futbol kulübü yöneticiliği, borsacılık yapan ve girdiği her işte başarılı olmuş bir insanın öyküsünü merak ediyor musunuz?

Necmi Doğan 1955 yılında Rize’de dünyaya geldi. Babası inşaatçıydı. Henüz altı aylıkken ailesi İstanbul Kadıköy’e taşındı.

Çok küçük yaşlarda çalışmaya başlayan Necmi Doğan, bir yandan eğitimini sürdürürken, bir yandan da makine ve araba boyacılığından inşaat kalıpçılığına kadar pek çok farklı işte çalıştı.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra SSK’da daktilo memuru olarak iş başı yaptı. Henüz 23 yaşındayken büyük bir sorumluluk alarak, İstanbul Anadolu Yakası’nda, Beykoz’dan Yalova’ya kadar tüm hastanelerin ve SSK kamplarının satın alma ve demirbaş sorumlusu oldu.

SSK’daki işinden 1980’de ayrılarak İş Bankası’nda göreve başladı. Ağırlıklı olarak, İş Bankası’nın o dönemde 500’den fazla personele sahip amiral gemisi Galata Şubesi’nde çalıştı. Bu dönemde bankanın Havaalanı Şubesi’ni ve Kalamış Sosyal Tesisleri’ni faaliyete soktu. 1980 – 1990 yılları arasında 10 yıl boyunca İş Bankası’nın tüm seyahat turlarını organize etti, aynı zamanda da bankanın tüm şubelerinin sendika temsilcisi olarak görev yaptı. Bankadaki son görev yeri ise Borsa Şubesi oldu.

O dönemde kendisi için zor bir karar aldı ve İş Bankası’ndan ayrılarak, riskli, ama geleceğine inandığı bir alan olan borsaya atılmaya karar verdi. Türkiye’nin borsayla yeni tanıştığı yıllarda sektörün gelişimini yakından takip etti. Borsanın Türk yatırımının yükselen değeri olduğuna kanaat getirerek Türkiye’de açılan ilk borsa yatırım kursuna gitti. Altı ay kadar İngiltere’de dil eğitimi aldıktan sonra ATA Menkul’ün Türkiye’deki ilk acentesini açtı ve bu aynı zamanda Türkiye’deki ilk borsa acentesi oldu.

Necmi Doğan, borsacılıkta ilerlediği yılları şöyle anlatıyor:

“Evet, borsacılık Türkiye’de yeni tanınıyordu ve güven oluşturmak, insanlara borsayı anlatmak pek kolay olmuyordu. Biz o dönemde müşterilerimize en karlı yatırım araçlarını önererek tasarruflarını değerlendirmelerine destek olduk. Yedi sene içerisinde 4 bin kişilik bir müşteri portföyüne sahip oldum. Müşterilerimiz arasında tahmin edersiniz, Türk yatırım ve iş dünyasının büyük temsilcileri vardı. Kartal, Bostancı ve Pendik şubelerini hizmete soktum, bu sürede ATA, Türkiye genelinde en fazla tanınan aracı kurum haline geldi. Ancak geçiş süreci bitince Sermaye Piyasası Kurulu alınan bir kararla acentelerin, aracı kurumlara devrini öngördü. Biz de 4 bin müşterimizin tamamını ve acentelerimizi ATA Menkul’e devrettik.”

Borsa sektörüne veda etmesinin ardından Necmi Doğan’ın Ukrayna macerası başladı…

“Herkesin gittiği yere gitmek yerine daha az bilinen ülkelere ve coğrafyalara açılmak gerektiğini düşündüm” diyen Doğan, Ukrayna’nın yatırım için çok cazip bir ülke olduğunu görerek bu ülkeye adım attı. Ukrayna’ya gelişinden altı ay sonra ATA Şeker fabrikasını kurdu. Bir yandan da Gorkova Caddesi üzerinde Bosfor İstanbul Restoran’ı açtı.

Peki, Ukrayna’da her eve giren bir Türk markası oluşturmayı başaran Necmi Doğan, küp şekerde nasıl pazar lideri haline geldi?

“İşe başlarken hedefimiz ürünlerimizin ‘çıkmaz sokakta’ bile satılmasını sağlamaktı. Kaliteli ürünü, aksatmadan sürekli sağlarsanız işler kendiliğinden yürüyor aslında. Tabi zorluklar yaşadık ama müşteri odaklı çalışmanın sonuçlarını zaman içinde aldık. Şu anda yüzlerce temsilcimiz ile Ukrayna genelinde faaliyetlerimize devam ediyoruz.”

Spora olan tutkusu herkes tarafından bilinen Necmi Doğan’ın spor yaşamı da dopdolu. Doğan’ın spordaki başarıları ise kendi ağzından şöyle:

“Sporun hayatımın en önemli parçalarından biri olduğunu söyleyebilirim. Bugün ünlü futbolcuların yetiştiği Kartal Spor’un yöneticiliğini ve Güreş Kulübü Başkanlığı’nı yaptım. Futbola olan ilgimi TUİD turnuvalarından da görmüşsünüzdür. Ancak spora olan ilgim sadece futbol ile sınırlı değil. Ordular Arası Güreş Şampiyonası’nda, serbest stil 62 kiloda Türkiye ikinciliğim var. 1988 yılında Türkiye Sigorta ve Bankalararası Satranç Şampiyonu oldum. İş Bankası’nın bugün Türkiye’de satranca en çok destek olan kurum olmasında benim de emeğim vardır. Aynı yıllarda folklor çalışmaları nedeni ile yurt dışında düzenlenen turnelerde ekibimle birlikte ülkemizi temsil ettik. Ülkemize kupalar ve madalyalar kazandırdık. Bunun yanında beni tanıyanlar bilirler, havalar ısındığı zaman kano ile Dnyeper Nehri’nde uzun turlara çıkarım. Bir de tabii kayak sporuna ve tenise olan merakım var. 10 yıl önce (45 yaşındayken) Kiev’de düzenlenen Squash (Duvar tenisi) turnuvasında üçüncü oldum. Üstelik bu turnuvada yaş sınırı yoktu.

TUİD başkanlık yarışında iki adaydan biri olan Necmi Doğan, seçimlere ilişkin neler söyleyebilir?

“Ben bu konuya hizmet yarışı anlayışı ile bakıyorum. Dernekçilik ve sivil toplum kuruluşları konusunda uzun yıllara dayanan tecrübem var. Arkadaşlarımız ile birlikte Ukrayna’daki en etkili Türk sivil toplum kuruluşu olan, hepimize ait TUİD’imizi daha iyi yerlere getirmek için çalışıyoruz. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum, içinden geçmekte olduğumuz süreç kim için nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın kazanan TUİD olacaktır. Seçim akşamı salondan kol kola çıkacağımıza şüphem yok. Herkes TUİD için en iyisini yapmak amacıyla yarışıyor. O nedenle konuya seçim yarışından ziyade bir hizmet yarışı olarak bakılması gerektiğini düşüyorum.”

Kaynak: TUİD WEB

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]