Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Mübarek istifa etti

Mısır’da günlerdir aleyhindeki gösterilere direnen Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, istifa etti. Mübarek, yönetimi yüksek ordu konseyine devretti.

30 yıllık iktidar, 18 gün süren eylemler sonunda devrildi. Tahrir Meydanı’nda bayram havası var.

19:04 Davutoğlu, Mısır’ı Twitter’dan değerlendirdi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır’da Hüsnü Mübarek’in istifasını Twitter üzerinden değerlendirdi. Davutoğlu, “Mısır halkı için hayırlı olsun. Mısır halkı uzun soluklu bir eylemle isteğini ortaya koymuştu.” dedi.

Mısır’ın güçlü bir devlet olduğunu belirten Davutoğlu, devlet kurumlarının sürekliliği de önemli olduğunu vurguladı. Davutoğlu, “Şimdi ümit ederiz ki Mısır halkının taleplerini karşılayan bir sistem ortaya çıkar.” dedi.

(CİHAN)

18:46 Obama, Mübarek’in istifasını toplantıda öğrendi
ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Devlet Başkanı hüsnü Mübarek’in istifasını Beyaz Saray’da bir toplantı sırasında öğrendi. Obama, ardından televizyonu açarak gelişmeleri izlemeye başladı. Obama’nın TSİ 20.30’da bir açıklama yapması bekleniyor.

(CİHAN)

18:42 El Arabiya: Mısır’da ordu, hükümeti lağvedecek
El Arabiya kanalı, Hüsnü Mübarek’in yönetimi orduya devrederek istifa ettiği Mısır’da görevi devralan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin hükümeti ve meclisi lağvedeceğini duyurdu. Kanal ayrıca yeni dönemde Mübarek’in yardımcı olarak atadığı Ömer Süleyman’a bir görev verilmeyeceğini kaydetti.

(CİHAN)

18:39 Halk, ‘Başardık’ sloganları atıyor
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifası tüm ülkede kutlanıyor.

Başkente Kahire’nin yanı sıra ikinci büyük kent İskenderiye’de de halk Mübarek’in gidişini havai fişeklerle kutladı, şehir merkezlerinde konvoylar oluşturan halk “Başardık” sloganları attı. 18 günlük gergin bekleyişin yerini sevince bırakmasının ardından Kahire’nin diğer yerlerinde de gösteri yapan protestocular da kutlamalara katılmak için Tahrir meydanına akın etti.

Uluslararası medya kuruluşları Mübarek’in istifasını flaş haber olarak geçerken, Mısır’da istifasının ardından Mübarek’in ülkeyi terkedip terketmeyeceği ve konumunun ne olacağı tartışılmaya başlandı.

Mısır’ın devlet televizyonu Nil TV ve Egypt Radyo TV Union 1 (Ertu1) da, süreçle ilgili ordu ve sivil yetkililerden bazı önemli açıklamaların gelebileceğini duyurdu.

(AA)

18:35 Mısır’da 30 yıllık Mübarek devri sona erdi
Tunus’ta başlayan ve Ortadoğu ile Arap ülkelerini etkileyen halk hareketi, Mısır’da 30 yıllık hüsnü Mübarek devriminin de sonunu getirdi. 18 gündür Mübarek’in istifa etmesi için protesto düzenleyenler, Mübarek’in dün gece ve ordunun bugün yaptığı açıklamalarla hayal kırıklığına uğrasa da gün sonunda bekledikleri haberi aldı.

İlk önce ailesi ile birlikte Şarm El Şeyh’e gittiği belirtilen Mübarek, hem göstericilerin baskısına hem de uluslararası baskılara dayanamayarak istifa etti. İstifa kararını, Mübarek’in yardımcı olarak atadığı Ömer Süleyman duyurdu. Süleyman, “Ülkemizin geçtiği ağır şartlar karşısında Hüsnü Mübarek Devlet Başkanlığı görevinden ayrılmaya karar verdi.” dedi. Süleyman, Mübarek’in yönetimi silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ne devrettiğini açıkladı.

Konsey, bugün Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Tantavi başkanlığında bir toplantı gerçekleştirmiş ve dün gece istifa etmeyeceğini belirten Mübarek’e arka çıkmıştı.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in yönetimi orduya devrederek istifa etmesinin ardından Kahire’de Tahrir Meydanı’ndaki göstericiler sevinç gösterilerine başladı. Kalabalık “Rejimi devirdik” şeklinde slogan atıyor. Mübarek’in istifasının ardından kalabalık bayraklar sallayarak, sloganlar atarken, şehrin her yerinden de korna sesleri duyuluyor.

Mısır’ın muhalif isimlerinden Muhammed El Baradey de Hüsnü Mübarek’in istifasını “Bugün hayatımın en büyük günü” şeklinde değerlendirdi. Baradey, “Mısır, yıllar süren baskı döneminin ardından özgürlüğünü kavuştu.” dedi.

(CİHAN)

18:28-Süleyman: Mübarek bıraktı

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifa ettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, TV’den yaptığı açıklamada, Mübarek’in, devleti yönetme konusunda, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ni “görevlendirdiğini” söyledi.

Süleyman, “ülkemizin geçmekte olduğu, güçlüklerle dolu gelişmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, bu makamından istifa etmeye karar verdi” dedi.

Süleyman, Mübarek’in, “devletin idaresi konusunda Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’ni görevlendirdiğini” kaydetti.

18:21-El Baradey: Bugün hayatımın en büyük günü

Mısır’ın muhalif isimlerinden Muhammed El Baradey, Hüsnü Mübarek’in istifasını “Bugün hayatımın en büyük günü” şeklinde değerlendirdi. Baradey, “Mısır, yıllar süren baskı döneminin ardından özgürlüğünü kavuştu.” dedi.

Tahrir meydanında sevinç gösterileri

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmesinin ardından Kahire’de Tahrir Meydanı’ndaki göstericiler sevinç gösterilerine başladı. Kalabalık “Rejimi devirdik” şeklinde slogan atıyor.

Mübarek’in istifasının ardından kalabalık bayraklar sallayarak, sloganlar atarken, şehrin her yerinden de korna sesleri duyuluyor.

 

18:10 – HÜSNÜ MÜBAREK İSTİFA ETTİ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek istifa etti. Mübarek’in dün yetkilerini geçici olarak devrettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Cumhurbaşkanı Mübarek’in bu görevinden istifa ederek, yetkilerini orduya devrettiğini açıkladı.

18:09 – Türkiye: Diplomasi devam etmeli

Hüsnü Mübarek’İn istifasının ardından Türkiye ilk açıklamasını yaptı ve ‘Diplomasi devam etmeli’ dedi.

17:14 – Göstericiler polis karakoluna saldırdı

Mısır’ın Sina’daki El Ariş şehrinde bin kadar Mısırlının bir polis karakoluna saldırdığı bildirildi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, tutukluları serbest bırakmak için karakola saldıran kişilerle, karakolun çatısına çekilen polisler arasında çatışma çıktı. Saldırganların karakolun önündeki 3 aracı ateşe verdikleri ve molotof kokteyli kullandıkları belirtildi. Bu arada, görgü tanıkları başkanlık sarayından en az iki helikopterin havalandığını belirttiler.

17:11 – Cumhurbaşkanlığından açıklama yapılacak

Mısır Devlet Televizyonu, Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan önemli bir açıklama yapılacağını duyurdu. Ancak konuya ilişkin bir detay verilmedi. Öte yandan Mübarek, Şarm El Şeyh’e giderken, Kahire’deki göstericiler de Mübarek’in sarayı etrafını sarmış durumda. Sarayın üzerinde askeri helikopterlerin uçtuğu bildiriliyor.

15:30-Mübarek: Onurlu bir çıkış yolu arıyorum

İsrailli İşçi Partisi milletvekilli Binyamin Ben Eliezer, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in kendisine ”onurlu bir çıkış yolu aradığını” söylediğini bildirdi.

15:30-Müslüman Kardeşler: Haklar alınana kadar devam

Mısır’daki önemli muhalif gruplardan Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i devirmek için Mısırlılardan gösterileri sürdürmelerini istedi. Mübarek ve yardımcısının açıklamalarının Mısırlılar tarafından reddedildiği kaydedilen açıklamada, halka hitaben “Sabrınızı sınayan kibirli, yozlaşmış bir rejime göğüs germek sizin kaderiniz. Öyleyse ne kadar sabırlı, kararlı ve ısrarcı olduğunuzu gösterin, haklarınızı geri alın” ifadelerine yer verildi.

15:30 – Al Arabiya: Mübarek Şarm El Şeyh’te

Mısır Devlet Başkanı hüsnü Mübarek ve ailesinin başkent Kahire’den ayrıldığını duyuran El Arabiya televizyonu, gittikleri şehrin de Şarm El Şeyh olduğunu belirtti. Mübarek ve ailesinin Mısır’ın turistik kenti Şarm El Şeyh’te olduğunu kaydeden El Arabiya, başka bilgi vermezken kaynağını da açıklamadı.

14:17 – El Arabiya: Mübarek ve ailesi Kahire’yi terk etti

El Arabiya televizyonu, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü ve Mübarek ve ailesinin Kahire’yi terk ettiğini öne sürdü. Mübarek’in Mısır’ı terk ettiğini söyleyen televizyon ardından haberi düzelterek ülkeyi değil Kahire’yi terk ettiğini duyurdu.

13:26 – ABD Büyükelçisi: Süleyman fiili cumhurbaşkanı

Mısır’ın Washington Büyükelçisi Sameh Şukri, Hüsnü Mübarek’in bütün yetkilerini devrettiğinin altını çizerek, yardımcısı Ömer Süleyman’ın ”fiili cumhurbaşkanı” olduğunu söyledi.

12:35 -Devlet televizyonu kuşatma altında

25 Ocak’tan beri gösterilerin merkezi olan Tahrir Meydanı’nda toplanan çok sayıda Mısırlı, devlet televizyonunu da kuşatmış durumda. Cuma namazı sonrası yine büyük gösteriler düzenlenmesi planlanıyor. Ancak Mübarek’in Oruba Sarayı’na giden yolların dikenli tellerle ve ordu birlikleri tarafından kapatıldığı ancak saraya giden yerlerde yüzlerce kişinin de toplandığı belirtiliyor.

12:26: Ordu, Mübarek’in yetkilerini devretmesini onayladı

Mısır ordusu ağırlığını Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmeden yetkilerinin büyük bir kısmını yardımcısı Ömer Süleyman’a devretmesinden yana koydu. Ordudan iki gün içinde yapılan ikinci açıklamada, silahlı kuvvetlerin, Mübarek’in iktidarın barışçıl bir şekilde değişmesine ve bu yıl sonunda özgür ve adil başkanlık seçimlerinin yapılmasına yönelik planını onayladığı bildirildi.

11:58 – Ordu’dan Mübarek’e destek

Ordu, Mübarek’in vaatlerin takipçisi olacağını açıkladı. Olağan üstü halin kaldırılacağını, demokratik seçim yapılacağını belirtti

11:38 – Mısır Maliye Bakanı: Darbe, Mısır’ı olumsuz etkiler

Mısır Maliye Bakanı Semir Rıdvan, askeri bir darbenin Mısır’ı olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

11:08 – Protestocular arasında bazı subaylar da var

Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarına karşı gösteriler sürerken, silahlı kuvvetlerden orta kademede 15 subay Mübarak’e karşı halk hareketine katıldı. Cuma sabah namazından hemen sonra telefonla Reuters ajansına açıklamada bulunan Binbaşı Ahmed Ali Şuman, “Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başlamıştır” dedi.

09:56-Mübarek’in açıklamaları hayalkırıklığı

Günlerdir Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda kamp kurmuş olan göstericilere, sabahın erken saatlerinde çok sayıda gösterici katılmaya başladı. Ayrıca devlet televizyonu binası, parlamento ve başkanlık sarayı yakınlarında yine çok sayıda gösterici bekliyor. Dün gece heyecanlı bekleyişle meydanları dolduran Mısırlılar, Mübarek’in istifa etmemesiyle şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşadı. Televizyonlardan veya cep telefonlarından konuşmayı takip eden göstericilerin bekledikleri sözler, Mübarek’ten gelmedi. Ardından meydanlardaki heyecanlı bekleyişin yerini öfke aldı. Daha Mübarek konuşmasını bitirmeden, kalabalıklar Mübarek aleyhine sloganlar atmaya başladı.

09:46-AB’den yönetim değişikliği çağrısı

Mısır’da Devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmeyeceğini açıklamasının ardından Avrupa Birliği liderleri de yönetim değişikliği çağrılarını yineledi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mübarek’in dün gece yaptığı konuşmanın “daha hızlı ve derin reformlara kapı aralamadığını” söyledi.

09:42- Mısır’da ordu açıklama yapacak

Mısır’da ordunun üst kademelerinin bir toplantı gerçekleştirmekte olduğu ve ardından açıklama yapılacağı belirtildi. Mısır devlet haber ajansı Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin bu sabah bir toplantı gerçekleştirmekte olduğunu duyurdu.

06:20 – Obama: Hükümet demokrasi fırsatını kullanmadı

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır hükümetinin gerçek demokrasiye doğru inandırıcı, somut ve açık yol ortaya koyması gerektiğini ama hükümetin henüz bu fırsatı kullanmadığını söyledi.

01:06-İsrail’den ilk tepki

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mısır’daki son olaylarla ilgili açıklamasında, “Çıkış yolunu kalmak Mısır halkına bırakılmalı.” dedi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]