Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kalbiniz 20 dakikadan fazla ağrıyorsa önemlidir

Göğüs ağrınız 20 dakikadan uzun sürdüyse, sol kola doğru yayılan bir ağrı tarif ediyorsanız, terleme, bulantı, kusma şikâyetleriniz de varsa kalp krizinden şüphelenip, vakit kaybetmeden tam donanımlı bir merkeze gitmenizde fayda var.

Kalp hastalıkları tüm dünyada en yaygın hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer alıyor ve kalp krizi geçiren hastalardaki her 1 saatlik gecikmede, 100 kişiden biri tedavi edilmediği için hayatını kaybediyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tevfik Gürmen, kalp damarlarının daralması ya da tamamen tıkanmasının çoğunlukla kalp krizine sebep olacağını söyledi. “Kalp kasının oksijensiz kalması sonucunda biriken kimyasal maddeler ağrıya sebep olmaktadır. Bu durum 15-20 dakikadan uzun sürdüğünde kalp kasında geri dönüşümsüz hasar oluşmaya başlar.” diyen Gürmen, en büyük hasarın ilk saatlerde olduğuna dikkat çekti.

Kalp krizi geçiren kişinin bir an önce yoğun bakım ünitesi olan, tercihen acil anjiyografi ve anjiyoplasti (balon)/stent uygulamaları yapılabilen donanımlı bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerektiğini söyleyen Tevfik Gürmen, kalp krizinden kuşkulanılan hastanın rahat bir pozisyonda efor sarf etmeden dinlenmesi gerektiğini ve evde yapılabilecek en yararlı tedavinin bir tablet aspirin çiğnetmek veya suda eritip içirmek olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Tevfik Gürmen, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmaların balon/stent uygulamasının pıhtı eritici ilaç tedavisinden daha etkili olduğunu gösterdiğini, pıhtı eritici ilaçların en korkulan komplikasyonu olan beyin kanaması riskinin balon/stent uygulaması ile ortadan kalktığını ifade etti.

 

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]