Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Azerbaycan’ın 20 Ocak şehitleri Kiev’de anıldı

Sovyet askerleri tarafından 20 Ocak 1990 yılında katledilen Azeriler, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen törenle anıldı.

Kiev Öğretmen Evi’nde düzenlenen anma programına ülkede yaşayan çok sayıda Azeri vatandaşı katıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma merasiminde Azerbaycan’ın Ukrayna Büyükelçisi Eynullah Medetli konuşma yaptı.

Azerilerin tarihi boyunca birçok faciaya maruz kaldıklarını anlatan Medetli; “20 Ocak hadiseleri komünist Sovyet rejiminin, Azeri halkının karşı yürüttüğü kanlı bir cinayettir. Esas amacı birlik içresinde yaşan diğer halkların gözünü korkutmaktı. Onların bağımsızlık isteğini söndürmek ve dağılması mutlak olan bir emperyalizmin önünü alma çabalarıydı” dedi.

Törende; Ukrayna -Azerbaycanlılar Kongresi Başkanı İlgar Abbasov Azeri diasporasının adına konuşurken Ukrayna -Azerbaycanlı Gençler Birliği Başkanı Anar Tahirov ise gençlerin duygu ve düşüncesini dile getirdi.

Anar Tahirov konuşmasında kısa bir süre öncede Azeri gençler olarak “Ulvileşen Mübariz” adı altında bir etkinlikle ile 20 Ocak şehitlerini andıklarını belirtti. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar akabinde Azerilere karşı gerçekleştirilen kanlı baskını anlatan bir video izlenildi.

Video gösterimi sonrasında şiirler okundu ve 20 Ocak hadiseleri Azeri gençler tarafından sahnelendi.

Karanfillerle bezenen Öğretmen Evi’ndeki stantlarda Azerbaycan’da kanlı olayların yaşandığı dönemde çekilen fotoğraflar sergilendi.

1990 yılı, Ocak ayının 19’unu 20’sine bağlayan gecede Sovyet Kızıl Ordu birlikleri, tank ve zırhlı araçlarla başkent Bakü’ye girmiş ve şehri işgal etmişti. Rus birlikleri çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek, silahsız çok sayıda sivili katletmişti. Tarihe “20 Ocak Faciası” olarak geçen olaydan sonra bağımsızlık hareketleri hız kazanmış ve 18 Eylül 1991’de Azerbaycan bağımsızlığını ilan etmişti.

 

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]