Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

AUDİ, BMW, Mercedes Türkiye’de yok satıyor

Küresel krizin etkilerinden kurtulan otomotivde bahar havası yaşanıyor. Binek otomobil satışları rekora koşarken, ithalatçı firmaların lüks araçlara talebi karşılamakta güçlük yaşadığı ve ‘yok sattığı’ belirtildi. Aralarında Audi, Mercedes ve BMW’nin bazı model ve renklerinde 3-4 ay sonraya sıra veriliyor. 5 farklı lüks markanın temsilcisi Borusan, 26 yıllık tarihinin en yüksek satışına hazırlanıyor.

Avrupa’da yüzde 10’a varan oranda bir küçülme beklenen otomotiv satışları Türkiye’de yılın son ayında 730-750 bin hedefine koşuyor. Yılın son ayında 10 bin TL’yi bulan indirimler, uzun vade alternatifi gibi kampanyalarla oldukça hareketlenen otomotiv pazarında birçok model için de mart-nisan ayına sipariş alınıyor. Çünkü bayilerde özellikle bazı renk ve donanım seçeneklerinde ürün bulma sorunu yaşanmasına rağmen müşteriler bugünden kaparo verip birkaç ay sonrası için araç beklemeyi tercih ediyor. Sadece çok satılan B ve C sınıfı ürünler değil, lüks otomobillerde de birkaç aylık sıra bulunuyor. Lüks markaların satış rakamları Avrupa’da bulunan fabrikalara Noel tatili yaptırmazken sadece üç markanın 11 aylık satış rakamı 26 bine ulaştı. Premium markalardan biri olan Audi’nin Genel Müdürü Gino Bottaro, A3, A4 gibi modellerde sıra olmadığını ama A5, A7 gibi daha lüks modellerde talebi, birkaç ay sonrası için karşılayabildiklerini söyledi. Sadece C serisinde 11 ayda 6 bine yakın satışa imza atan Mercedes-Benz de Almanya merkez ofisini şaşırtmaya devam ediyor. 5 farklı lüks markanın temsilcisi olan Borusan Otomotiv ise 26 yıllık tarihinin en yüksek satış rakamına hazırlanıyor.

Türkiye otomotiv pazarında 2010 yılı Ocak-Kasım dönemi otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 612 bini geçti. Geçen yıl aynı dönemde 468 bin araç satıldığı hesaba katıldığında pazarın yüzde 31 arttığı görülüyor. Bu büyüme sektör içinde ekonomik büyümenin hızlanması, kredi piyasalarındaki normalleşme, krizden çıkış sinyalleri ve güven ortamındaki iyileşme, düşük faiz ortamı, TL’deki değerlenme, düşük Euro kuru ve şirketlerin yoğun kampanyaları gibi etkenlere bağlanıyor. Aralık ayında pazarın büyüklüğünün ise 120-130 bin civarında olması bekleniyor.

Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa İduğ ise lüks araç satışında geçen seneye oranla Türkiye’de yüzde 21’lik, İzmir’de ise yüzde 27’lik bir artış yaşandığını ifade etti. 54 uluslararası markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin 11 aylık verileri dikkate alındığında lüks ve süper lüks sınıfındaki araçların satışının 30 binin üzerine çıktığı ortaya çıkıyor. C sınıfındaki atağı ile Mercedes 9 bin 748 adetlik satışla bu listede ilk sırayı alırken, 8 bin 192 adetle Audi ikinci sırada, BMW ise 7 bin 989 adetle üçüncü sırada yer aldı.

11 AYLIK LÜKS OTOMOBİL SATIŞLARI

Mercedes-Benz 9.748

Audi 8.192

BMW 7.989

Volvo 2.492

Land Rover 1.798

Mini 462

Porsche 332

Jaguar 186

Infiniti 77

Maserati 23

Ferrari 14

Bentley 14

Lamborghini 4

Kaynak: ODD

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]