Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Şirket

Onur, Ukrayna’da hem köprü hem yol yapacak

Onur İnşaat, Kiev’i ülkenin güneydoğusuna bağlayacak Zaporojiya kentinde bulunan Dinyeper Köprüsü'nün inşaat ihalesini 487 milyon dolarlık teklifle kazanmıştı.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Dünya Gazetesi’nden sizlere Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin bir çağrısını iletmiştik.

O dönem yeni seçilen Devlet Başkanı Vladimir (Volodımır) Zelenskiy, Ukrayna’da projelerin yavaşlığından şikayet edip “Lütfen bu yolu nasıl yapacağımızı söyleyin. Bana bahanelerle gelmeyin.

Bir Türk şirketi ile çalışabilirsiniz. Mesela Onur İnşaat çok iyi bir şirkettir. Onlara bu işi sipariş edin” talimatını sizlere duyurmuştuk. Ukrayna’da hızlı ve sorunsuz proje teslimi yapmasıyla gündem olan Onur İnşaat, ülkede aldığı yeni ihale ile yine gündemde.

Ukrayna Devlet Karayolları Kurumu (Ukravtodor), ülkenin başkenti Kiev  (Kıyiv) ile liman kenti Odessa’yı (Odesa) birbirine bağlayan M-05 otoyolunun 40 kilometrelik bölümünü üstlendi.

65 milyon Euro yani 505 milyon liralık teklifle projeyi kazanan Onur İnşaat’ın projesinde geçit ve drenajlar da yer alacak.

Onur İnşaat, geçtiğimiz haftalarda da Kiev’i ülkenin güneydoğusuna bağlayacak Zaporojiya kentinde bulunan Dinyeper Köprüsü’nün inşaat ihalesini 487 milyon dolarlık teklifle kazanmıştı.

Bu proje de Ukrayna’da bugüne kadar yapılan en büyük ihale olarak biliniyor. Türk Müteahhitler Birliği verilerine göre Ukrayna’da Türk şirketleri bugüne kadar toplam tutarı 6 milyar doları geçen, 200 civarında projeyi başarıyla gerçekleştirmiş. Türk şirketleri bu rakamla, tamamlanan iş itibarıyla Ukrayna’daki en büyük yabancı ülke müteahhitleri unvanına sahip. Ukrayna’nın Sovyet Dönemi sonrasında inşaa edilen ilk yolunu 2004 yılında yapan Onur İnşaat’ın bugüne kadar ülkede yaptığı yolların uzunluğu ise 3 bin kilometreden fazla. Ukrayna Altyapı Bakanlığı’na göre ise 2017’de 2 bin, 2018’de ise 4 bin kilometrelik yol bakımdan geçirildi.

Dünya liginde 131’inci sırada

Ukrayna ile birlikte Tunus, Moldova, Hırvatistan, Suudi Arabistan, Ekvator Ginesi, Türkmenistan gibi 3 farklı kıtadaki ülkelerde projeler üstlenen Onur Grubu, Engineering News Record (ENR) Raporu’na göre Uluslararası Müteahhitler sıralamasında 2017 yılında 140, 2018 yılında 147’nci, 2019’da ise 131’inci sırada yer aldı. Bu listeye giren 20 büyük Türk şirketinden biri olan Onur Grubu, ayrıca turizmden havacılığa birçok alanda var. Hilton Dalaman Sarıgerme Resort’un da sahibi olan şirket, özel jet uçuşu yapan Onur Havacılık’ın da sahibi. 4 bin çalışanıyla Ukrayna’daki en büyük Türk işveren olan Onur, inşaat dışında 5 ayrı fabrikada üretim yapıyor.

KERİM ÜLKER
DÜNYA – KERİM ÜLKER Perde Arkası[email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]