Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Türkiye’nin referans gazetesi Zaman 24 yaşında

Kin ve nefreti körükleyecek yayınlardan hep kaçındı. Zaman, yeni projelerle gazeteciliğin çıtasını yükseltmeye devam edecek.

Gazetemiz, bugün doğum gününü kutluyor. 24 yılı geride bırakan Zaman, sürekli değişim ve gelişimin içinde oldu. Özgürlük, demokrasi ve insan haklarından asla taviz vermedi. Kin ve nefreti körükleyecek yayınlardan hep kaçındı. Zaman, yeni projelerle gazeteciliğin çıtasını yükseltmeye devam edecek.

Türkiye’nin en çok satan gazetesi Zaman, bugün 24. doğum gününü kutluyor. Yayın hayatına 3 Kasım 1986 tarihinde başlayan gazete, kurulduğu andan itibaren özgürlüklerden yana tavır aldı. Demokrasi ve insan haklarından taviz vermedi. Haberle yorumu birbirinden ayırdı, sansasyondan özenle kaçındı. Dünya standartlarında bir gazete olma yolunda hızla ilerlerken, yayın çizgisini hiç değiştirmedi. Bugün 800 bini aşan tirajı ve yenilenen altyapısıyla Türkiye’nin ‘referans gazetesi’ olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Zaman, yeni projelerle gazeteciliğin çıtasını yükseltmeye devam edecek.

Kendine özgü içeriğiyle dikkat çeken Zaman, gazete tasarımlarının birbirine benzediği bir dönemde farklı estetiğiyle de gazeteciliğe yeni bir renk ve soluk kattı. Dünyanın en prestijli medya kuruluşlarından Uluslararası Gazete Tasarımcıları Derneği’nin (SND) düzenlediği yarışmalarda birçok tasarım ödülü aldı. 24’üncü yılda gazeteyi yalnız bırakmayan yazar, okuyucu, dağıtıcı ve emektar personelle konuştuk. Onların Zaman sevdasını kendilerinden dinledik.

Kuruluşundan itibaren Zaman’ı yalnız bırakmayan gazeteci-yazar Fikret Ertan, Zaman’ın insanların ruh ve gönül dünyasını temsil eden ‘ak’ bir gazete olduğunu söylüyor. 24 yıllık Zaman okuru Feridun Acar, gazetenin ilk sayısını çerçeveletip duvarına astığını belirtiyor. Kuruluşundan bugüne kadar gazetenin çeşitli birimlerinde çalışan Zaman Gazetesi Okur Editörü Hasan Sutay ise gazetenin bugün elde ettiği başarıyı kurucularının dahi hayal edemeyeceğini ifade ediyor. Gazetede uzun yıllar dağıtıcılık yapan, şu an dağıtım ve sevkiyat uzmanı olarak çalışan Mustafa Çetinkaya da 90’lı yıllarda toplam 29 adet gazete dağıttığını anlatarak, “Günümüzde bir dağıtıcı günde 400 ila 500 adet gazete dağıtıyor. O zamanlar Şirinevler bürosunun toplam tirajı 450 idi. Şimdi bir dağıtım personeli bir büroya eşit.” diyor.

İnsanların gönül dünyasını temsil eden ‘ak’ bir gazete

Gazeteci-yazar Fikret Ertan: Doğruların yazılması, gerçeklerin çarpıtılmaması konusunda bu gazete büyük bir imtihan vermiştir. Bir misyonla ortaya çıktık. O zamanki temel misyonumuz doğruları ve gerçekleri insanlara sunmak, onları aldatmamaktı. Gelinen noktada bu misyondan herhangi bir sapma olmadığı görülüyor. Yazarlık hayatımın temel şiarı vatanıma ve milletime hizmettir. Hep insanları aydınlatmaya çalıştım. Bu gazete de bugün bunu yapıyor. Zaman, insanların ruh ve gönül dünyasını temsil eden ‘ak’ bir gazete.

Bugün kurucularının dahi hayal edemediği bir noktada

Zaman Gazetesi Okur Editörü Hasan Sutay: Zaman’dan başka kimliğim yok, dolayısıyla gazetecilik benim için Zaman gazetesi demek. Gazete bugün kurucuları da dahil olmak üzere kimsenin hayal edemeyeceği bir başarıya ulaştı. Hem nitelik hem de gazetecilik açısından dünya standartlarını yakaladı. Geçen 24 yıl içinde üslup ve içerik gazetecilik açısından en iyi noktaya ulaştı.

Zaman’ın ilk sayısını çerçeveletip duvara astım

Okur Feridun Acar: Zaman Gazetesi’nin çıkacağını duyduğum ilk günü hatırlıyorum, nasıl heyecanlanmıştım. Yaşadığım yere gazete 5 tane ulaşmıştı, ilk sayıyı alamadım. Hep o ilk sayıya ulaşmaya çalıştım. Geçen yıl gazetenin ilk sayısını bana bir dostum hediye etti. Hayatımda aldığım en güzel hediye oldu. Çerçeveleterek evimin duvarına astım.

Bir sokakta onlarca abone olması hayal gibi geliyordu

Dağıtım ve sevkiyat uzmanı Mustafa Çetinkaya: 1992’de Şirinevler bürosunda dağıtıcı olarak işe başladım. Bölgemde 29 abone vardı. Aynı sokakta 2 abone olan yerim yoktu. Şimdiki gibi bir sokakta onlarca abone olması bana hayal gibi geliyordu. 29 gazeteyi yaya olarak sabah 4 buçukta başlamak suretiyle 2 saat 45 dakikada dağıtıyordum. Benim tek başıma dağıtım yaptığım yerde şimdi 8 adet motorlu dağıtım personeli var.

En çok satan gazeteye SND’den 87 ödül

Yayın, tasarım ve baskı kalitesini sürekli artıran Zaman, Uluslararası Gazete Tasarımcıları Derneği (SND) tarafından birçok ödüle layık görüldü. 2009 SND ödüllerinde 21, 2008 SND’de 28, 2007 SND’de 20, 2006 SND’de 5, 2005 SND’de 5, 2004 SND’de 5, 2003 SND’de 3 olmak üzere toplam 87 ödül kazandı. Gazete, özverili çalışmalarının meyvesini 2010 yılında da aldı. Gazete yayıncılığı ve baskısı konusunda dünyadaki en büyük otorite sayılan WAN – IFRA’ya bağlı INCQC (International Newspaper Color Quality Club) tarafından iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Baskı Kalite Yarışması’nda Türkiye’den sadece Zaman ödüle layık görüldü. Türkiye’den 3 gazetenin bulunduğu bu yılki yarışmaya 43 ülkeden toplam 162 gazete katıldı. Ödül töreni 6 Ekim’de Almanya’nın Hamburg şehrinde gerçekleşti. Zaman adına ödülü gazetenin üretim genel müdür yardımcısı Nevzat Güner, WAN-IFRA Genel Müdürü Christoph Riess’ın elinden aldı.

SÜHEYLA SANCAR, DERVİŞ GENÇ – İSTANBUL – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]