Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Taksim Meydanı’nda patlama: 32 yaralı [VİDEO]

İstanbul, pazar sabahına kanlı bir saldırı ile uyandı. Taksim Meydanı’nda görevli Çevik Kuvvet’e yönelik saldırıda 15’i polis, 17’si sivil olmak üzere 32 kişi yaralandı.

Plastik patlayıcıyı polis otobüsüne girip patlatmak isteyen saldırganın güvenlik güçlerince fark edilmesi katliamı önledi. Ayağına ateş edilen terörist bu sırada üzerindeki bombayı patlattı ve parçalanarak öldü. Patlamanın ardından Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz olay yerinde incelemelerde bulunurken, DHKP/C’ye yönelik operasyon başlatan Terörle Mücadele ekipleri 16’yi kişi gözaltına aldı. Polis, saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiği ihtimali üzerinde de duruyor. Asıl hedefin Cumhuriyet Bayramı kutlamaları olduğu ancak hava şartları sebebiyle ertelenen törenlerin örgütü böyle bir eylem yapmaya ittiği belirtildi.

İstanbul, pazar sabahına kanlı bir saldırı ile uyandı. Sabah 10.40’ta erkek olduğu belirlenen saldırgan, polis noktasına üzerinde üç adet termos şeklinde içi buz dolu 1,5 kilogram A-4 plastik patlayıcı ile geldi. Toplam 4,5 kilogram patlayıcıyı patlatmak isteyen saldırganın asıl hedefinde polis minibüsü vardı. Plastik patlayıcının daha çok etkili olması için minibüsün içine girip patlatmak isteyen saldırgan, polis tarafından fark edildi. Polisin ayağına ateş etmesi üzerine saldırganın üstündeki bir kavanozda bulunan bomba patladı. Diğer iki kavanoz ise patlamaya hazır halde ele geçirildi. Eylemci, olay yerinde parçalanarak ölürken patlamanın etkisiyle 32 kişi yaralandı. Ambulanslarla Taksim, Şişli Etfal, Haseki, Haydarpaşa Numune ve Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan yaralılar, tedavi altına alındı. Olay yerine çıkan cadde ve sokaklar da yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Taksim Meydanı’na gelerek incelemelerde bulundu. Öz’ün nöbetçi savcı olduğu öğrenildi.

EYLEMCİNİN GÖRÜNTÜLERİ MOBESE KAMERALARINDA

Patlama ile ilgili İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, birlikte basın açıklaması yaptı. Oğuz Kağan Köksal, saldırıda yaralanan polislerin hayati tehlikelerinin olmadığını açıkladı. Köksal, “Olay yerinde eylemi gerçekleştiren kişinin bulunduğu yerde el butonu düzenekli patlamamış plastik madde de ele geçirilmiştir. Meydana gelen olayla ilgili çalışmaları, emniyet teşkilatımız, bütün birimlerimiz birbiriyle koordineli şekilde yoğun sürdürmektedirler. Bölgedeki MOBESE kameraları vasıtasıyla eylemcinin bu eylemi düzenlerken yapmış olduğu eylemin niteliği yönünde çok detaylı bir çalışmayı sürdürüyoruz. Patlayıcının cinsi miktarı, patlayış şekli, bunlar parçalar üzerinden gidildiği için biraz zaman alıyor.” diye konuştu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise terörün bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Mutlu, “Olayda hedef güvenlik güçlerimiz olmakla birlikte sivil vatandaşlarımızın da etkilenmiş olması, terörün ne derece acımasız olduğunu gösteren yeni bir görüntü. Bu bir insanlık suçudur ve bu suçu işleyenlerin çıkış yolu yanlıştır. Bu tür eylemlerle hiçbir şekilde, ülkemizde, milletimizin içerisinde bir huzursuzluk yaratarak, netice elde etmeleri de asla mümkün değildir.” dedi. İstanbul Valisi, bölgedeki MOBESE kameraları vasıtasıyla eylemcinin yaptıklarını çok detaylı olarak incelediklerini vurguladı. Mutlu, saldırganın iki kişi olduğu yönündeki değerlendirmelerin yanlış olduğunu söyledi. Patlama sonucu yaralanan Çevik Kuvvet’te görevli polis memurları Halil Keskinbıçak ile Muzaffer Aslan, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyata alındı. Yaralanan Çevik Kuvvet polisi Ahu Suna’nın Haziran’da Küçükçekmece’de polis minibüsüne düzenlenen bombalı saldırıda da araçta bulunduğu öğrenildi. Dünkü saldırı omzuna bir şarapnel parçası saplanan Suna, ameliyata alındı. Polis memurunun bugün taburcu edilmesi bekleniyor.


Yaralılardan Sami Özverel’in Kıbrıs’tan tatil için İstanbul’a geldiği öğrenildi. Fransa’dan tatil için geldiği sırada babası Ali Güngör ile alışverişe gittiği Taksim’de, patlama sonucu bacağından yaralanan Gülden Güngör de Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Bu arada, Kahramanmaraş’tan alınan bir ihbarda, Kandil’den gelen üç intihar bombacısının büyükşehirlerde sansasyonel eylem hazırlığında olduklarının belirtildiği öğrenildi.

PKK kadın, DHKP-C ve MLKP erkek canlı bomba kullanıyor

Saldırı haberi, uluslararası ajanslar tarafından acil koduyla geçilirken, CNN’e konuşan PKK sözcüsü, “patlamadan haberleri olmadığını” söyledi. Öte yandan terör uzmanları bölücü terör örgütü PKK’nın genelde canlı bomba olarak bayanları, DHKP-C ve MLKP gibi yasadışı yıkıcı örgütlerin ise canlı bomba olarak erkek militanları tercih ettiğine dikkat çekiyor. En son olarak 2001 yılında Gümüşsuyu’ndaki Çevik Kuvvet noktasına ve Ankara Anafartalar Caddesi’ndeki saldırı olaylarında DHKP-C erkek militan kullanmıştı.

Son 11 yılda Taksim’de üçüncü canlı bombalı saldırı

 

Saldırı, son 11 yılda Taksim Meydanı’nda polise yönelik gerçekleştirilen üçüncü canlı bombalı saldırı oldu. Taksim Meydanı’nda 27 Mart 1999 yılında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı otobüsler ile bir panzerin beklediği yerde meydana gelen olayda, canlı bomba eylemcisi terörist üzerindeki bombayı patlatmıştı. Saldırıda 3’ü polis memuru 10 kişi yaralanmıştı. Bir diğer canlı bombalı saldırı ise 10 Eylül 2001 tarihinde Gümüşsuyu Çevik Kuvvet bekleme noktasına meydana gelmişti. Bu saldırıda da 2 polis memuru şehit olmuş, 2’si ağır 13 polis memuru ve 7 vatandaş yaralanmıştı.

 

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]