Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kılıçdaroğlu Hayır’sız, ben Evet’siz nasıl kaldım

Malumunuz bir referandum halk oylaması geçirdik. Sonuçları hayırlı olsun. Ama nasıl geçirdik bir anlatayım. Ben daha önceden oyumun rengini açıklamış 15 Ağustos’taki yazımda “yetmez lakin “EVET” diyeceğim” demiştim. Ben evet türküleri çığırırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise meydanlarda Hayır diyordu. Adamı takdir etmek lazım memleketim Şereflikoçhisar’a kadar gelip Hayır mitingi düzenlemişti.

İlk önce Ana muhalefetin baba lideri Kılıçdaroğlu’nun oy verememesinin hikâyesini bir okuyalım ben de basın da öğrendiğim için direk aktaracağım sonra kendi hikâyemi anlatırım.

Kılıçdaroğlu’nun hikâyesini Sabah yazarı Sevilay Yükselir’den okuyalım:

“Gelelim işin aslına. Yani Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamamasına sebep olan süreçte neler yaşandığına. 8 Ağustos’ta gazetelerde Kılıçdaroğlu’nun geçici olarak ikamet ettiği Kâğıthane’den kaydının silindiği ve yeni bir kayıt yaptırmadığı için de oy kullanmayacağı yönünde haberler çıkıyor. Bu haberlerden yola çıkan partinin basın danışmanı Baki Özilhan durumu hemen Kılıçdaroğlu’na aktarıyor. O da son derece önemli bulduğu meseleyi ilk MYK’da gündeme getiriyor. Ancak Genel Sekreter Önder Sav, YSK’nın milletvekillerinin oy kullanması ile ilgili yaptığı değişiklikten bihaber, “Olur mu canım öyle şey! Siz bir milletvekilisiniz. Ve istediğiniz bölgede, şehirde ve hatta sandıkta oy kullanabilme hakkına sahipsiniz!” diyor. Ve meseleyi çözmesi için işi Şahin Mengü’ye havale ediyor. Mengü de, “Merak etmeyin. Hallederiz!” deyip kulağının üzerine yatıyor.;

Yatış o yatış işte.

Kemal Bey oy kullanımı ile ilgili sorunun çözüldüğünü sanıyor meydanlarda insanlara “Hayır” yönünde çağrı yaparken.

Ancak seçime 2 gün kala yani cuma akşamı aklına geliyor ve soruyor:

“Arkadaşlar ben nerede oy kullanacağım?”

Tam 12 saat sonra yani cumartesi akşamüzeri kendisine dönebiliyor partinin hafızası olduğu ve hukukuna sahip çıktığı iddia edilen Önder Sav; “Valla oy kullanamayacaksın maalesef! Arkadaşlar çözememişler meseleyi” diyor.

İşte o dakikadan sonra da Kılıçdaroğlu gömülüyor olduğu yere.

Ailesi adeta şok yaşayan Kılıçdaroğlu’nun kalp krizi geçirecek olması ihtimaline karşın bir saniye ayrılmıyor başından.

Pazar günü eşi ve çocukları sandığa gidiyor ama Kemal Kılıçdaroğlu evden dışarı adımını atmıyor. Perdeler çekik öylece oturuyor saatlerce. Eşini, çocuklarını tembihliyor; “Soran olursa eğer. ‘İstanbul’da’ deyin” diyor.

Ve ardından da ekliyor; “Keşke İstanbul’da kalsaydım. Bu olayı orada bitirseydim de hayatımı darmadağın eden şu genel başkanlık işine bulaşmasaydım!”

Tam burada ben şunu eklemek istiyorum. Ukrayna’da bile, Ana Muhalefet lideri Yuliya Timoşenko, şu gün, şu saatte, şurada bulunacak, burada oturacak, basın yeri orada diye bir hafta önceden bildiriyor. Oysa bizde adamlar genel başkanının nerede oy kullanmasına ilişkin düzenleme yapmaktan aciz. Devlet olmak başka bir şey yahu!

Gelelim benim hikâyeme benim hikâyemde onunkinden farksız. 2005 yılından bu tarafa Ukrayna’da ikamet ediyorum. Ukrayna’ya ilk geldiğimde hem bilinçli bir vatandaş hem de gazeteci olmanın gereği olarak ülkede bulunduğumu belirten “Adres Bildirim Formu”nu doldurarak yazılı bir şekilde büyükelçiliğe bildirmiştim.

2008 yılında Adres Kayıt Sisteminde adımın gözükmediğini fark ettim para cezası olduğu için hemen yerleşim yerimi bildirdim. Kayıtlara girmişti. Bunu gözümle gördüm.

Dahası annem yeni emekli olmuştu. Yaz tatilimde Türkiye’de iken “Oğlum nüfusa gittim, memur oğlun Ukrayna’da dedi nereden biliyorlar?” dedi.  

Ben de anne yerleşim yeri bildirmiştik oradan biliyorlardır demiştim.

Dahası kendi elimizle, UkraynaHaber.com’da 26 Nisan 2010’da “Yurtdışı Seçmen Kütüklerinin Oluşturulmasına İlişkin Duyuru” yayınlamıştık.

Buna göre, yurtdışı seçmenlerin, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında oy kullanabilmeleri için, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Adres Kayıt Sistemi’ne dahil olmaları gerekmekteydi.

Duyuruyu dikkate almadım zira ben nüfusta yer bildirimi yaptım benim nerede olduğumu biliyorlardır dedim.

Ama iş görünürde böyle işleyişte başka olunca ‘Evet’ oyu kullanamadım.

Meğer benim hiç seçmen kaydım yokmuş.

Ülkeye girdim sınırda sandık görevlisi; “Listede yoksun” deyince önce tuhaf algıladım hatta inanamadım.

Sonra biz vatandaş değimliyiz? Kardeşim! dedim.

“Değilsin kardeşim yaylan bir de senle uğraşmayalım, YSK listesinde adın yok” dedi.

İnanamadım Hamzabeyli kapısından, İstanbul Havalimanı’na gittim yok dediler. Oradan güneye indim belki biraz ileri gidersem kayda adım girer diye gide gide Suriye sınırındaki Öncüpınar’a kapısına dayandım yok dediler.

Neyse annem bekliyor. Evime gittim, durumu anlattım annem oğlum muhtara git belki burada kullanabilirisin dedi. Muhtara gittim sen kimsin kardeşim ben seni tanımıyorum dedi. Hoş ben de muhtarı tanımıyordum.

Nüfusa gittim ne oldu benim kayıt? Dedim. Abi sistem bazen gider, bazen gelir arada sizin kayıtta gitmiş ama bu saatten sonra geri gelmez. İstersen yeniden yapalım da bir de 300 TL para cezası yeme dedi. Netice yeniden yaptık.

Türkiye genelinde kayıtlı seçmen sayısı 52 milyon 51 bin 828 kişi ben yoğum içinde nüfusumuz zaten 72 milyon bunun 20 milyonu da çocuktur herhalde. Ben de eyvallah dedim sineye çektim. Ama içimden; “Yuh be 32 yaşına geldik hala seçmen olmadık” dedim.

Ben de utandım kimseye vaziyeti çaktırmadık ta ki, basın Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamadığını yazıyor işte o zaman rahatladım tek ben değilmişim diye.

Neticede bu konuda da, Ukrayna’yı kıskanıyorum. 19 yaşında çiçeği burnunda Ukrayna, Antarktika’daki görevli 3 tane bilim adamı vatandaşı için helikopterle sandık taşıyor. Bütün yurt dışı temsilciliklerinde oy kullanılabiliyor. Madende çalışanlar için madene, evinden çıkamayanlar için eve sandık taşıyor. Ya bizde sözüm ona herkesin T.C. kimlik numarası var ama devletin vatandaşından haberi yok.  

Olur, inşallah bize de bir gün vatandaş olarak, en azından bir oy kullanmak nasip olur. [email protected]

 

Yunus Erdoğdu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]