Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Dünya seyrediyor zaman daralıyor

Dünya, sel felaketinin vurduğu Pakistan’daki insanlık krizine müdahalede yavaş davranıyor. Uluslararası toplum açlık ve salgın hastalığın pençesindeki Pakistanlıların yardım çığlığına yeterli karşılığı verebilmiş değil. Ülkeye bir an evvel yardım ulaşmazsa daha binlerce kişinin hayatının tehlikeye gireceği belirtiliyor.

Son seksen yılın en büyük sel felaketiyle boğuşan Pakistan’da hayatta kalma mücadelesi veren afetzedeler için zaman daralıyor. Yardım kuruluşları, ülkeye bir an evvel yardım ulaşmazsa, daha binlerce kişinin hayatının tehlikeye gireceği uyarısında bulunuyor. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, 1.600’den fazla kişinin ölümüne, 14 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmesine yol açan selleri, “mega felaket olarak nitelerken, buna “mega karşılık” verilmesi gerektiğini belirtti. Ancak şimdiye kadar uluslararası toplum açlık, susuzluk ve salgın hastalığın pençesindeki Pakistan halkının yardım çığlığına yeterli karşılığı verebilmiş değil.

Oxfam’a göre dünya, son dönemdeki diğer afetlere oranla Pakistan’daki insanlık krizinde daha yavaş davranıyor. Uluslararası toplumun şimdiye dek açıkladığı bağış miktarı sel mağduru başına sadece 3 dolar. Yardım çağrısı yapan BM, ilk etapta 500 milyon dolar toplamayı ümit ediyor. Bu rakam ise en iyi ihtimalle ilk 3 ay için acil ihtiyaçları karşılayabilecek. 650 bine yakın evin hasar gördüğü, yüzlerce köyün haritadan silindiği Pakistan, ülkenin tarım ambarı olarak bilinen Sind ve Pencap eyaletlerinin sular altında kalması sebebiyle kıtlık sorunu ile karşı karşıya. Ülkenin orta ve kuzeydoğu kesimlerinde iki haftadır etkili olan sellerin, şiddetli yağışların da devam etmesiyle güneye doğru yayılarak ilerlediği ifade ediliyor. Sellerin her geçen saat yeni bölgeleri sular altında bıraktığı kaydediliyor. Halk, alabildiği eşyalarla at, eşek sırtında kaçmaya çalışırken, birçok kişi de evlerinin damlarında mahsur durumda. Askeri helikopterler, afet bölgesi üzerinde uçuş yaprak bu kişileri kurtarmaya çalışıyor.

Bu arada, Pakistan Talibanı, hükümete yabancı ülkelerin yardımlarını geri çevirme çağrısı yaparken, halka 20 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladı. Batılı siyasi gözlemciler, felakete müdahalede yetersiz kalmakla eleştirilen İslamabad yönetiminin, daha da zayıflayabileceği endişesini taşıyor.

Türkiye’den Pakistan’a yardım eli

Türkiye, sel felaketinin vurduğu dost ve kardeş Pakistan halkının yardımına koşuyor. Ankara’nın gönderdiği 5 milyon dolar nakdi yardım çeki dün İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan tarafından Pakistan hükümetine iletilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda afet bölgesine ayni yardım da ulaştırılacak. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Pakistan’a ilaç, gıda, giyecek ve barınmadan oluşan yaklaşık 1 milyon 725 bin TL tutarında 105 ton daha insani yardım malzemesi gönderilecek. Bu malzemelerin 35 tonluk ilk kısmı, Türk Hava Yolları’nca tahsis edilen 1 kargo uçağı ile dün İslamabad’a nakledildi. Açıklamada, kalan yardımların da yarın ve 17 Ağustos’ta 2 ayrı uçak ile gönderileceği ifade edildi. Geçen aylarda Pakistan’da faaliyete başlayan TİKA selden hasar gören bazı bölgelerde yeniden yapılandırma projeleri üstlenecek. Türk Kızılayı, sel felaketinin boyutlarının ortaya çıkmasının hemen ardından afet bölgesine 35 tonluk yardım ulaştırmıştı.

Dış Haberler Servisi

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]