Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye’nin domates ihracatı güveye rağmen 180 milyon doları aştı

Akdeniz bölgesindeki sera üretimine büyük zarar veren Tuta Absoluta (domates güvesi) zararlısına rağmen domates ihracatı, 180 milyon doları aştı. Antalya’dan yapılan domates ihracatı, 2010 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 23, değer bazında ise yüzde 31 oranında artarak 180 milyon 237 bin 444 dolar seviyesine ulaştı.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, yılın ilk 6 ayında gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatını açıkladı. Satıcı, birlik üzerinden yapılan ihracatın miktarda yüzde 21, değer bazında ise yüzde 35 artarak 306 milyon 468 bin 364 dolara ulaştığını bildirdi. Yaş meyve sebze ihracatında ilk beş sırayı Bulgaristan, Rusya Federasyonu, Almanya, Romanya ve Ukrayna alırken, domates, biber, kiraz ve hıyar en fazla ihraç edilen ürün oldu.

İhracat rakamlarını değerlendiren Birlik Başkanı Mustafa Satıcı, domateste büyük ölçüde kalite ve verim kaybına yol açan Tuta Absoluta zararlısı nedeniyle özellikle Rusya Federasyonu ve Ukrayna’ya yapılan ihracatta ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Zararlının yayılmasının ihracat sezonunun sonuna denk gelmesinin daha büyük sorunların yaşanmasını önlediğini belirten Satıcı, “Dolayısıyla önümüzdeki sezon bu zararlıyla mücadeleye karşı gerekli önlemler alınmaz ve üreticilerimiz desteklenmez ise ihracatımızı sıkıntılı günler bekliyor. Yaşanan sıkıntıların artmasıyla birlikte ürünün yurt dışı pazarlar tarafından kabul edilmemesi sonucu iç piyasa fiyatlarında düşüşler kaçınılmaz olacak, dolayısıyla hem ihracatçı hem de üreticiler büyük kayıplar yaşayacak.” diye konuştu. Satıcı, söz konusu zararlı ile devletin önderliğinde entegre mücadele yöntemlerinin kullanılması gerektiğini vurgulayarak üreticilere gerekli desteklerin sağlanması konusunda birlik tarafından yapılan çalışmaların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na iletildiğini aktardı.

AB’YE YAPILAN İHRACATTA KALINTI ORANI YÜZDE 1’İN ALTINA DÜŞTÜ

Mustafa Satıcı, önemli ve büyük pazarlardan olan Avrupa Birliği’ne ihracatta Türkiye çıkışlı domates, biber, kabak ve armut ürünlerinden numune alınarak kalıntı analizi yapılmaya devam edildiğini hatırlattı. Yönetmelikte belirtilen yüzde 10 oranındaki kontrol sıklığının Bulgar yetkililerince TIR bazında değil, ürün bazında uygulandığı bilgisini veren Satıcı, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla, Bulgaristan kapılarında kontrol sıklığı yüzde 60-70 seviyelerinde. Bu nedenle, Bulgaristan tarafından ihracatçılarımıza yapılan haksızlığı önlemek adına çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, belge inceleme ücreti, analiz ücreti, analizi sonuçlarının gönderilmesi, numune almak için TIR’ın boşaltılıp yüklenmesi için gerekli ücretler ihracatçılara ekstra yük getirmekle beraber pazarda fiyat açısından rekabet şansımızı zorluyor.”

Satıcı, bütün bunlara rağmen nisan ayından bu yana yapılan kontrollerde sadece 3 üründe kalıntı çıktığını, böylece kalıntı oranın yüzde 1’in de altına düştüğünü bilgilerini verdi.

EURO’NUN DEĞER KAYBI İHRACATI TEHDİT EDER HALE GELDİ

Birlik Başkanı Satıcı, AB üyesi ülkelerin karşılaştıkları sorunlar nedeniyle 2009 yılı sonundan bu yana euronun değer kaybetmesinin ihracatı tehdit eder hale geldiğine dikkat çekti. Bu durumun ihracatın neredeyse yarısının gerçekleştiği euro bölgesine yapılan ihracatta TL cinsinden ihracat gelirinin azalmasına neden olduğuna işaret eden Satıcı, “Tüm ülkeler için olduğu gibi bizim için de ihracat ekonomik büyümenin bir motoru. Bu nedenle, ihracatın düşmemesi ve ihraç gelirlerinin artması için dünya ticaretinde yaşanan daralmalara karşı gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Bu çerçevede, dalgalı kur sitemi çerçevesinde Merkez Bankası’nın döviz alım ihale miktarını artırmasını ve daha proaktif olmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Şaban Gündüz-Ekonomi-Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]