Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kiev’de Türk öğrenciler İsrail’i protesto etti FOTO & VİDEO

Gazze’ye insani yardım taşıyan gemilere yönelik kanlı saldırıda bulunan İsrail, Ukrayna’nın başkenti, Kiev’de de protesto edildi. Ukrayna’da eğitim gören Türk öğrencilerin inisiyatifiyle, başlayan eyleme Ukrayna’daki Arapların yanı sıra Marksist guruplar da destek verdi.

Sabah saatlerinde Kiev’deki Peçersk Metrosu’nda bir araya gelen grup , daha sonra ellerindeki Filistin ve Türkiye bayrakları ile yürüyerek İsrail Konsolosluğu’na geldi. Burada bekleyen Marksist guruplar ile birleşen Türk öğrenciler daha sonra Gazze’ye yardım götüren konvoyda sivillere saldıran İsrail karşıtı eylemlerine başladı.

Ukraynalı gençler İngilizce Filistin’in bağımsızlığı için, Türk üniversiteliler ise “Kahrolsun İsrail” sloganları attı. Konsolosluk girişine yaklaşan Türk öğrencilerini Ukrayna polisi yer yer uzaklaştırdı. Türk, Marksist ve Arap gurupların ayrı ayrı bildiri okuduğu eylemde Ukrayna polisi eylemcileri güvenlik çemberi içerisine aldı.

Gösterinin resmi izinlerini alan alan eski milletvekili Ukrayna İşçi Birliği Yürütme Komitesi Başkanı Aleksandr Bondarçuk; “İsrail’in Filistin toprakların izlediği tutum yanlış. Burada Marksist, Arap ve Türkler ile birlikte, özgürlük konvoyunu serbest bırakmasını ve Gazze üzerindeki ablukayı kaldırmasını istiyoruz” dedi.

Ukrayna’daki Ürdün diasporasının lideri Kamil Avamlı Cihan’a yaptığı açıklamada Filistin halkına destek vermek gerektiğini aktardı. Avamlı ; “İsrail’in yardım konvoyuna saldırarak öldürdüğü sivillere Allah’tan rahmet diliyorum. İsrail bir an önce İsrail üzerindeki ablukayı kaldırmalıdır. Biz Türkler ve diğer bütün Müslümanlara Filistin’e verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz ” diye konuştu.

Uluslararası Türkiye Ukrayna Öğrenci Derneği (UTUOD) Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Yılmaz konsolosluk önünde okuduğu bildiride; “Bugün Ukrayna’da bulunan Türkler ve bize destek olmak için gelen diğer milletlerden kardeşlerim adına sadece Ukrayna’ya değil tüm dünyaya sesleniyorum. İsrail haince korsan bir saldırı yapmıştır. Gemide İsrail’in iddia ettiğinin aksine, Gazze’deki çocuklar yıkılan evler ve hasta halk için yardım malzemelerinde başka hiçbir şey yoktu” dedi.

İsrail her zaman yalanlarla çevreye saldırdığını ifade eden Furkan Yılmaz, Türkiye’nin kan istediği zaman dünyanın şah damarını kesecek güçte olduğunu söyledi.

Yılmaz “İsrail sayesinde devlet terörü nasıl yapılırmış onu da öğrendik” diye konuştu.

İsmail Cengiz adındaki Türk üniversite öğrencisi ise ilk başta eylemi tek Türk öğrenciler olarak yapmayı planladıklarını fakat daha sonra Arap ve diğer milletlerin de eylemde yer almaları için genel duyuruda bulunduklarını ifade etti.

Kafasına siyah bir maske geçiren kimliği belirsiz kişi; “Başıma kara maske geçirdim çünkü hiç kanunu tanımayan İsrail’den korkuyorum. Burada Ukrayna topraklarında elçilik önündeki kaldırımlarda beton bloklar koymuşlar onlar da çok korkak kapıdaki kişilerin ellerinde Uzi silahlar var. Onlar da kapalı kapılar ardına saklanıyorlar. Ben İsrail karşıtı eylem olduğunu duydum ve destek olmak için geldim. İsrail karşıtı her eyleme destek olmaya hazırım” şeklinde konuştu.

Polis ve çevik kuvvetin saatler öncesinde güvenlik önlemleri aldığı İsrail Konsolosluğu önündeki eylem gurupların olaysız bir şekilde dağılmasıyla son buldu.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ SORUŞTURMA ÇAĞRISINDA BULUNDU

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada olayın ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunmuştu. Açıklamada; ”İnsanların ölümüne yol açan bu silahlı saldırı büyük endişe yaratıyor. Ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz” demişti.

Öte yandan 4 Haziran’da da Kırım Tatarları’nın, Simferopol’de (Akmescit) İsrail karşıtı bir eylem yapması bekleniyor. Tatarların eylemi Milli Hareket Partisi (Kırım) inisiyatifiyle Akmescit’teki Lenin Meydanı’ndan yapılacak. [email protected]

YUNUS ERDOĞDU KİEV CİHAN

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]