Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

EURO 2016’yi Platini kazandı! FOTO

UEFA Yönetim Kurulu, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2016) ev sahipliğini Fransa’ya verdi. İlk turda Fransa 43, Türkiye 38, İtalya 23 puan topladı.

Bu durumda İtalya elendi, ikinci turda Türkiye ve Fransa yarıştı. Finalde 13 UEFA Yönetim Kurulu üyesinden 7’si Fransa’yı, 6’sı Türkiye’yi seçince tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenlemek isteyen Türkiye sadece 1 oyla geride kaldı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi üyelerle tek tek tanıştıran UEFA Başkanı Michel Platini’nin, Cumhurbaşkanı’mız Abdullah Gül’e aynı şeyi yapmaması çok büyük tepki çekti.

Nisanda Türkiye’yi ziyaretinde UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik’le tarafsız davranacaklarını belirten Platini’nin söylemleriyle davranışları örtüşmedi. Platini’nin kendisine verilen zarfı açarak Fransa’nın kazandığını açıkladığı sırada tebessüm ettiği gözlendi. UEFA’nın Euro 2016 organizasyonunu Fransa’ya bırakma kararı Fransa’daki futbol otoritelerince de ‘garip’sendi. Fransız delegasyonunun başında Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin olması France İnfo radyosunda, “Sarkozy, Fransa’nın Euro 2016’yı kazanacağını önceden biliyordu, onun için Cenevre’de.” yorumunu beraberinde getirdi.

Cenevre’deki Espace Hippomene Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda öncelikle aday ülkeler 30’ar dakikalık final sunumu yaptı. İlk sunum hakkına sahip olan Türkiye’yi kürsüde Defne Samyeli temsil ederken Cumhurbaşkanı’mız Abdullah Gül, İngilizce konuştu. Başbakan Erdoğan’ın mesajı da videodan İngilizce alt yazılı yayınlandı. “Bugün Türkiye’nin başbakanı olarak değil, bir futbol sevdalısı olarak sizleri izliyorum.” diyen Erdoğan, “Doğru kararı vereceğinize inanıyorum.” ifadesini kullandı. UEFA’ya Türkiye adına en üst düzeyde ‘hazırız’ mesajı veren Cumhurbaşkanı’mız Gül ise, “72 milyon insan, uzun süredir kurduğu hayali gerçekleştirmeye hazır.” şeklinde konuştu. Yönetim kurulundan, ‘Avrupa futbolunun geleceğini şekillendirecek muazzam bir adım atmalarını’ talep eden Gül’ün konuşması uzun süre alkış aldı.

Türkiye’nin sunumunda Milli Takım’ımızın Teknik Direktörü Guus Hiddink de yer aldı. Sinan Çetin’in hazırladığı 4 kısa filmde Barış adlı bir Türk gencinin anlatımıyla, şampiyonanın Türkiye’de hiç yapılmadığı, sıranın Türkiye’de olduğu teması işlendi. İkinci filmde Türkiye’nin tarihî ve turistik mekânlarının görüntüsü eşliğinde turizm potansiyeli, 3. videoda ulaşım altyapısı çalışmaları, 4.sünde ise duygusal bir şekilde Türkiye’nin futbol sevgisi vurgulandı.

SARKOZY: FRANSA’DA DEMOKRASİ TARTIŞILIR

Türkiye’nin ardından, İtalya ve Fransa final sunumlarına geçildi. İtalya’yı Spor Bakanı Rocco Crimi ile İtalya’nın ünlü eski futbolcusu Paolo Maldini temsil etti. 3. ve son final sunumunda Fransa adına Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy söz aldı. Sahneye çıkan 10 yaşındaki Nathan isimli çocukla başlayan sunumda, Euro 2016’yı Fransa’da organize etmek istediklerini anlatan Nathan’ın soruları, Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Escalettes, Genel Sekreter Jacques Lambert, Profesyonel Futbol Başkanı Frederic Thierez ve ünlü eski Fransız oyuncu Zinedine Zidane cevapladı. Bu isimleri, eski futbolcular Youri Djorkaeff, Willy Sagnol ve Christian Karembeu da takip etti. Üyelerden Fransa’yı seçmelerini isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Bizde demokrasi dahil her şey tartışılır ama 2016 adaylığı tartışılmaz.” dedi.

Daha sonra UEFA Yönetim Kurulu’nun 13 üyesi, müzakere ve oylama için toplantıya geçti. İngiliz Geoffrey Thompson’un başkanlığındaki buluşmanın ardından, sonucu kendisine verilen zarfı açarak UEFA Başkanı Michel Platini açıkladı. Platini, zarftan çıkan ülkede Fransa’yı gösterdi. Bu sonuç, Fransa heyeti ve ülkede hem zafer hem büyük şaşkınlık ile sevince yol açtı. İki defa Avrupa Futbol Şampiyonası’na, bir kez de Dünya Kupası’na ev sahipliğini yapan Fransa’nın, hiçbir uluslararası futbol organizasyonu düzenlememiş Türkiye’yi geride bırakması beklenmiyordu. Daha önceki Euro 2008 ve Euro 2012 adaylıkları reddedilmiş Türkiye, Fransa’da bile Euro 2016’nın en büyük favorisi gösteriliyordu.

Mahmut Özgener: Kaybettik; ama Avrupa’yı inandırdık

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye’nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2016) ev sahipliğini kazanamamasından dolayı çok üzüldüğünü söyledi. Buna rağmen Avrupa’da herkesi Türkiye’nin benzersiz bir organizasyon yapabileceğine inandırdıklarını vurgulayan Özgener, “Neticede bu turnuvayı yapmaya hak kazanamadık, ama finalde sadece 1 oyla kaybettik. Yani bir kişi Fransa yerine Türkiye’ye oy verseydi, kazanan biz olacaktık. Bu kadar yakın kaybetmek de çok üzücü. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza, Sayın Başbakan’ımıza, Devlet Bakanı’mız Özak’a, tüm bakanlarımıza, proje ekibimize çok teşekkür ediyorum. Koştuk, çabaladık, uğraştık, büyük emek sarf ettik, ama olmadı.” dedi. Türkiye’nin adaylık konusunda bundan sonra devam edip, etmeyeceğiyle ilgili bir soru üzerine Mahmut Özgener, “Türkiye bunu yapabileceğini gösterdiyse, bu neticeyi aldıysa tabii ki devam etmesi lazım. Kazanamamamıza rağmen insanlara buna inandırdığımızı görüyorum. Bu yolda devam etmemiz gerekir.” şeklinde konuştu. Özgener, UEFA Başkanı Michel Platini’yi de değindi: “Burada bir yarış oldu, biz fair play ruhunu da ön plana çıkararak, hareket ettik. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

Ali Şen’e göre suçlu Futbol Federasyonu Fenerbahçe Kulübü’nün eski başkanlarından Ali Şen, Türkiye’nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ev sahipliğini Fransa’ya kaybetmesinden, Futbol Federasyonu’nu sorumlu tuttu. Şen, devletin verdiği büyük garantiye rağmen ev sahipliğinin kazanılamamasını, Federasyon’un lobicilik faaliyetlerindeki eksikliğine bağladı. Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde hükümetin bir futbol turnuvası için bir milyar dolar garanti vermediğini kaydeden Şen, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu garantiyi verdi, ancak beceriksiz insanların elinde bir milyar değil 100 milyar dolar olsa da bir işe yaramıyor. Lobiciliğin ne olduğu bilinmeden görev yapılmaz. Bütün ülke üzüntü içinde. Bu arkadaşlar bulundukları görevi bugün bırakıp başka iş yapsınlar.” şeklinde konuştu.

İlk turda Fransa 6, Türkiye 5 üyenin tam puanını almış UEFA Yönetim Kurulu’nun Euro 2016 karar toplantısında İtalya ve Fransa ile yarışan Türkiye, final oylamasında Fransa’ya 1 oy farkla 7-6’lık sonuçla kaybetti. 13 üyenin katıldığı oylamada, ilk turda Fransa 43, Turkiye 38, İtalya ise 23 puan aldı. En az puanı alan İtalya elenirken, Fransa ve Türkiye finale kaldı. Bu bölümde delegasyonlardan 6’sının Fransa’ya, 5’inin Türkiye’ye, 2’sinin de İtalya lehine tam puan kullandığı öğrenildi. Final oylamasında Türkiye 6 oy alırken, 7 oy toplayan Fransa, ev sahipliğini kazandı. İtalya’nın tam puanlarını iki ülke paylaşırken Malta’lı Joseph Mifsud’in Fransızları tercih ettiği iddia edildi. UEFA Başkanı Michel Platini (Fransa), UEFA Yönetim Kurulu Birinci Asbaşkanı Şenes Erzik (Türkiye) ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Giancarlo Abete (İtalya) ülkeleri aday olduğu için müzakere ve oylama aşamasına iştirak edemedi. İngiliz Geoffrey Thompson’nun başkanlık ettiği toplantıda şu üyeler yer aldı: Angel Maria Villar Llona (İspanya), Marios N. Lefkaritis (Kıbrıs Rum Kesimi), Dr. Joseph Mifsud (Malta), Allan Hansen (Danimarka), Frantisek Laurinec (Slovakya), Avraham Luzon (İsrail), Dr. Gilberto Madail (Portekiz), Mircea Sandu (Romanya), Grigoriy Surkis (Ukrayna), Michael van Praag (Hollanda), Liutauras Varanavicius (Litvanya), Dr. Theo Zwanziger (Almanya).

 

Özgür Taşçıoğlu – Cenevre – Zaman

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]