Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Rusya ile imzalanan protokol, Samsun’a lojistik üs olma fırsatı verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev arasında imzalanan 17 maddelik işbirliği protokolü, Samsun’a Karadeniz Bölgesi’nin lojistik üssü olma imkanı sağladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Igor Leviti’nin imzaladığı uluslararası karma taşımacılığın organize edilmesine dair anlaşmayla Samsun-Kavkaz demiryolu feribot taşımacılığı resmen faaliyete geçmiş oldu. Tren feri sistemi sayesinde Türk ihracatçıları Samsun limanından Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Çin’e kadar uzanabilecek bir coğrafyaya ihracat yapabilecek.

Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projeleri ile enerjide Türkiye’nin önemli bir merkezi haline gelen Samsun, şimdi de lojistik sektörünün üssü haline dönüşüyor. 12 Mayıs’ta Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Medvedev’in nükleer enerji, vize muafiyeti, ihracat, turizm, tarım ve ulaştırma alanlarında imzalanan antlaşma maddelerinin bazıları Samsun’u da yakından ilgilendiriyor. Antlaşmalardan bazıları Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı projesinin geliştirilmesi ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesinin hayata geçirilmesini öngörürken, Kafkas-Samsun limanları üzerinden demiryolu feribotuyla uluslararası karma taşımacılığın organize edilmesine de imkan tanıyor.

Şehrin geleceği olarak görülen sektörden lojistik konusunda bir süredir çalışma yapan Samsun İl Özel İdaresi, İl Lojistik Kurulu’nu kurarak sektörü masaya yatırdı. Kurulda şehrin lojistik noktasındaki avantajlarının belirlendiğini ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, bu üstünlüklerin şehre, Türkiye’ye ve uluslar arası pazarlara anlatılmasıyla Samsun’un taşımacılıkta önemli mesafeler kat edeceğine inandıklarını söyledi. Lojistiğe büyük önem verdiklerinin altını çizen Karanfil, “İdare olarak kette sektörleri çalışıyoruz. Bunlardan birisi de Samsun’un geleceği olarak gördüğümüz lojistik. Lojistik sektöründe Samsun’un ciddi üstünlükleri var. Bunlar ilk etapta 4 tane ulaşım hattının birleştiği bir il olması. Bunun dışında 3 tane özel limanı olan bir şehir. Dolayısıyla coğrafi konum olarak da Ukrayna, Beyaz Rusya ve Rusya Federasyonu ile yakınlık anlamında düşündüğünüz zaman ciddi anlamda avantajları olan bir ilimiz. Samsun’a 500 kilometrelik bir çap çizdiğiniz zaman, sektör ciddi bir hinterlanda ulaşıyor.” dedi.

Lojistikle ilgili önceliklerin konuşulması amacıyla Lojistik Kurulu kurduklarını hatırlatan Aslan Karanfil, Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Karayolları, DLH, Denizcilik Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Samsun Ticaret Odası, Çarşamba ve Bafra Ticaret Odaları, borsalar, Deniz Ticaret Odası, 3 liman işletmesi, havaalanı kargo ünitesi ve iş adamları derneklerinin yer aldığı kurulda Samsun’u uluslararası boyutta masaya yatırdıklarını bildirdi.

Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Medvedev arasında imzalanan protokollerin Samsun’u yakından ilgilendirdiğine işaret eden Karanfil, “Bunlardan 2- 3 tanesi Samsun’u da ilgilendiriyor. Mesela Samsun-Kafkas demiryolu hattı. Rusya’dan trenle gelen yükün gemiye binip Samsun limanına inip, yükleme boşaltma olmaksızın gideceği yere kadar gitmesi. Bu çok ciddi bir yatırımdı. Sistem yapıldı ve devreye giriyor. Gelinen noktada Samsun, lojistik üstünlüklerini hem kendine hem Türkiye’ye hem de uluslar arası arenaya anlattığı ve tanıttığı zaman uluslararası taşımacıkta çok ciddi bir üs olacağımıza inanıyoruz. Lojistik sektöründe de bu mantıkla çalışıyoruz. Mersin valimizin de lojistiği bilen ve bu konuda önemli çalışmalarına imza atmış olması sebebiyle Samsun’a gelmesini de şans olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

FATİH YALÇINEREkonomi

(CİHAN)

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]