Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Sağlık

Sigara zekayı da etkiliyor

Sigara içmeyenlerin IQ ortalaması 101 Sigara içenlerin IQ ortalaması 94

Sigara içmenin akciğerlere zarar verdiği ve kalp hastalıklarına yol açtığı uzun zamandır biliniyordu. Ancak, yeni yapılan bir araştırmayla sigaranın zeka seviyesini de düşürdüğü saptandı.

Daily Mail’ de yer alan habere göre, İsrail’de bulunan Sheba Sağlık Merkezi’nde 20 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırma, sigara içen kişiler ve içmeyenlerin IQ ortalamalarını gösterdi. Araştırmada, günde 1 paket ya da daha fazla sigara içen kişilerin zeka seviyesi içmeyenlere oranla daha düşük çıktı.

Bir insan ne kadar çok sigara içiyorsa IQ seviyesinin de o kadar düşük olduğunu kanıtlayan araştırmaya göre:

Sigara içmeyenlerin IQ ortalaması 101

Sigara içenlerin IQ ortalaması 94

Günde 1-5 sigara içenlerin IQ ortalaması 98

18 yaşından sonra başlayanların IQ ortalaması 97

Günde 1 paket sigara içenlerin IQ ortalaması 90

Gençlerin yüzde 28’inin günde bir ya da daha fazla sayıda sigara içtiklerini bulan araştırmacılar, çalışmanın gençler arasında sigara içmeyi önlemek amacıyla kullanılabileceğini belirttiler.

2004 yılında da Aberdeen Üniversitesi’nde araştırmacılar sigara ile azalan zihinsel fonksiyonları arasında bağ bulunmuştu.

Elektronik sigara (e-sigara) kullanımının zararları şunlardır:

  1. Nikotin bağımlılığı: Elektronik sigaraların çoğu nikotin içerir ve nikotin bağımlılığına neden olabilir. Nikotin, beynin ödül merkezlerine etki ederek bağımlılık yapar.
  2. Solunum yolu hastalıkları: E-sigaraların buharı, solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. E-sigara kullanımı öksürük, nefes darlığı ve solunum yolu enfeksiyonları gibi sorunlara neden olabilir.
  3. Kalp ve damar hastalıkları: Nikotin, kalp ve damar sağlığına zarar verir ve kalp krizi, inme ve diğer kardiyovasküler hastalıkların riskini artırır.
  4. Akciğer hasarı: E-sigaraların buharı, akciğerlerde hasara neden olabilir ve akciğer hastalıklarına yol açabilir.
  5. Kimyasal maruziyet: E-sigara buharı, zararlı kimyasallar içerebilir. Bu kimyasalların birçoğu toksiktir ve bazıları kanserojen etkiye sahiptir.
  6. Çocuklar ve gençler için risk: E-sigaralar, çocuklar ve gençler için özellikle risklidir. Nikotin, çocuklarda ve gençlerde beyin gelişimine zarar verebilir ve nikotin bağımlılığı riskini artırabilir.
  7. Yanma ve patlama riski: E-sigara bataryaları, yanma ve patlama riski taşırlar. Yanma veya patlama, ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir.

Sonuç olarak, e-sigara kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir ve uzun vadeli etkileri henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bu nedenle, e-sigara kullanımından kaçınmak veya kullanımı sınırlandırmak en iyi seçenektir.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]