Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Çabuk zayıflamak için su diyeti yapanlar soluğu hastanede alıyor

Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler, en kolay tercih olarak çok su içmeyi deniyor. Ancak, gereğinden fazla sıvı tüketimi vücuda zarar veriyor.

Özel Konya Farabi Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, 3 litreden fazla su tüketen sağlıklı bir kişinin böbreklerinde tahribat oluşabileceğini vurguladı. Acar, sağlıklı erişkin bir erkeğin aşırı su kaybı olmadığı takdirde günlük yaklaşık 3 litre (13 bardak), kadının ise 2 litre (9 bardak) su tüketmesinin yeterli olacağını bildirdi. Acar’ın verdiği bilgilere göre, sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu besinler tüketildiğinde veya vücut ısısını artıran ateşli hastalıklarda ve ishalde sıvı kaybı artıyor. Bu tip durumlarda vücudun sıvı-su gereksinmesinde de artış oluyor. Vücut dengesini korumak için kaybedilen suyun yerine konulması, sıvı kaybının arttığı durumlarda normalde tüketilmesi gerekenden daha fazla su alınması gerekiyor.

Gerekenden aşırı sıvı tüketildiğinde ise ter ve idrar yoluyla vücuttan mineral kayıpları yaşanıyor. Mineral kayıpları yorgunluk, baş dönmesi ve halsizlik gibi belirtiler gösteriyor. Aynı zamanda fazla sıvı tüketimi böbrekte tahribata sebep oluyor. Bu yüzden zorunlu bir ihtiyaç olmadığı takdirde aşırı sıvı tüketmek doğru değil. Sıvı ihtiyacını karşılamak için uygun olan en iyi içeceğin su olduğunu belirten Hilal Acar, “Su dışında taze sıkılmış meyve suları, maden suları, çorbalar ve ayran gibi sağlıklı içecekler de alternatif olabilir. Vücuttan sıvı atımını artıran çay, kahve ve gazlı içeceklerin aşırı miktarda tüketilmemesi gerekir.” dedi. Yeterince sıvı almamanın da sağlık problemlerine yol açabileceğini vurgulayan Hilal Acar, “Az sıvı tüketiminde görülecek en sık şikâyet kabızlıktır. Özellikle ilaç kullanan kişilerin ilacın zararlı etkilerinin vücuttan atılması için bol miktarda sıvı tüketmesi gereklidir.” ifadelerini kullandı.

Zayıflamak isteyen kişilerin mide problemleri de yoksa sıvıları yemeklerden önce ve yemek esnasında tüketmesi gerektiğini belirten Acar, şunları kaydetti: “Kilo almak isteyen kişilerin ise sıvı tüketimini midede yer kaplayıp, iştah kapatmaması için yemek sonrası tüketmesi daha doğru bir uygulama olacaktır. Almamız gerekenden fazla sıvı tüketmek bizi kilolarımızdan kurtaracağı anlamına gelmez. Lahana çorbası ve suyu, maydanoz suyu, soda ve aşırı su tüketerek zayıflamaya çalışan kişiler sadece vücutlarındaki fazla suyu atarlar. Tartıda kilo vermiş gibi görünseler de yağ kaybı olmayacağı için aldanırlar. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme programı ve günlük yeterli sıvı tüketimiyle yapılan diyetler vücudumuz için daha uygundur.” ÜNAL LİVANELİ KONYA CİHAN ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]